évforduló

2020.10.12. 16:02

Ősi kódexeket kér kölcsön a vatikáni könyvtártól Mexikó

Ezek egyike az úgynevezett Borgia kódex, amely az azték isteneket és ősi rituálékat mutatja be, és egyike az alig néhány fennmaradt ősi azték kéziratnak, amely a spanyol hódítás előtti korszakból származik.

This photo taken and released on April 26, 2020 by the Vatican Media shows Pope Francis preparing to give his blessing from the window of the Apostolic palace overlooking a deserted St. Peter's Square after holding a private live streamed weekly Angelus prayer from the palace's library in The Vatican, during the lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: VATICAN MEDIA / AFP

Fotó: HANDOUT

A spanyol hódítás jövő évi 500. évfordulójához közeledve Mexikó ritka ősi kódexeket kért kölcsön a vatikáni könyvtártól.

A mexikói kormány október elején kétoldalas hivatalos levélben fordult a kéréssel Ferenc pápához – közölte a Twitteren Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök. A szombaton nyilvánosságra hozott levelet az elnök felesége, Beatriz Gutiérrez Müller adta át személyesen a pápának, amikor a hétvégén találkozott vele.

Mexikó az évfordulós ünnepre három ősi kódexet kért kölcsön egy kiállításra. Ezek egyike az úgynevezett Borgia kódex, amely az azték isteneket és ősi rituálékat mutatja be. A ritka és különleges színes kódex egyike az alig néhány fennmaradt ősi azték kéziratnak, amely a spanyol hódítás előtti korszakból származik. A katolikus hódítók az ördög művének nyilvánították ezeket a kódexeket, és ezrével égették el őket az 1521-es hódítást követő évtizedekben. Néhány példány azért tudott fennmaradni, mert Európába került, köztük a Borgia kódex is.

Lopez Obrador elnök a levelében a Borgia kódexen kívül további két ősi kódexet és az azték főváros, Tenochtitlan térképeit kérte kölcsön 2021-re, amikor Mexikó ünnepségsorozattal emlékezik majd az 500. évfordulóra.

Az elnök egyúttal megismételte azt a 2019 márciusában már megfogalmazott kívánságát is a katolikus egyházhoz és VI. Fülöp spanyol királyhoz, hogy hivatalosan kérjenek bocsánatot mindazokért az atrocitásokért, amelyeket a hódítók követtek el az őslakosokkal szemben. Lopez Obrador szerint ez a „történelmi bűnbánat” igazolása lehetne.

A madridi kormány tavaly visszautasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az 500 évvel ezelőtti spanyolok tetteit nem lehet mai szempontok szerint megítélni. A Vatikán nem kommentálta a kérést, csak a pápa korábbi megnyilvánulásaira hivatkozott. Ferenc pápa 2015-ben Bolíviában tett látogatása alkalmával az egyház nevében az Amerikában élő őslakosok ellen a gyarmatosítás korában elkövetett bűnök megbocsátásáért imádkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!