aktív védelem

2020.08.30. 17:46

Orrszarvú-bemutató nyílt a Szegedi Vadasparkban

A csaknem 180 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy az intézmény bekapcsolódjon a ritka és veszélyeztetett indiai orrszarvúk tenyésztésébe.

Nyíregyháza, 2018. október 9. A Nyíregyházi Állatpark kéthetes indiai orrszarvúja (Rhinoceros unicornis) anyja mellett 2018. október 9-én. Magyarországon először született indiai rinocérosz. A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra szeptember 26-án. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú a negyedik utód a kontinensen az idén. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

Orrszarvú-bemutató nyílt a Szegedi Vadasparkban vasárnap, a csaknem 180 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy az intézmény bekapcsolódjon a ritka és veszélyeztetett indiai orrszarvúk (Rhinoceros unicornis) tenyésztésébe.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester az avatáson azt mondta, az elmúlt években több mint kétmilliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Szegedi Vadasparkban, amely ezzel nemcsak az ország legnagyobb területű, de leggyorsabban fejlődő állatkertjévé is vált.

Noha május közepétől május végéig a vadaspark a járványhelyzet miatt nem nyithatott ki, az elmúlt hónapokban rekordot döntött a látogatottsága – tette hozzá.

Veprik Róbert igazgató kifejtette, régi tervük volt az orrszarvúk bemutatása. A 280 négyzetméteres orrszarvúház és a 3 ezer négyzetméteres külső kifutó az ázsiai elefántok bemutatója mellett épült föl. Az épületben fűthető medencéket, a tágas, természetes környezetet idéző kifutóban pedig dagonyákat alakítottak ki az állatoknak.

Az orrszarvúház első lakója Csülök, az első Magyarországon, a Nyíregyházi Állatkertben született indiai orrszarvú. A fiatal bika hamarosan társat kap, az angliai Chester állatkertjéből érkezik egy másik, két év körüli hím. Szakmai okok miatt kezdték az orrszarvúk gondozását két fiatal bikával, ugyanis ha túl korán szoktatnak össze egy párt, azok inkább testvérként tekintenek egymásra, és nem párzanak. A tervek szerint amint ivaréretté válnak, a bikák egyikét egy nőstényre cserélik.

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén – leginkább Assam tartományban – az intenzív vadászatuk miatt. Trófeaként és a kínai hagyományos orvoslás céljából vadászták, jelenleg az utóbbi jelenti a nagyobb veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, tülküket Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik. Az aktív védelemnek köszönhetően azonban szépen gyarapodott számuk, ma már kétezernél is több egyed járja a vadont.

A jelenleg élő öt orrszarvúfaj közé tartozó indiai orrszarvúak testhossza nőstényeknél meghaladja a három, hímeknél a három és fél métert, tömegük 1600-3200 kiló. Azt állatok barnásszürke, kettő-öt centiméter vastag bőre gazdagon redőzött, ezért megjelenésük a középkori lovagokéra emlékeztet, ezért páncélos orrszarvúnak is nevezik őket. Többnyire magányosan élnek, kivéve a borjakat nevelő nőstényeket. Naponta testsúlyuk egy százalékának megfelelő mennyiségű táplálékot – főként fűféléket, emellett gyümölcsöket, leveleket, fák és bokrok ágait, vízinövényeket – fogyasztanak.

Borítókép: illusztráció/A Nyíregyházi Állatpark kéthetes indiai orrszarvúja (Rhinoceros unicornis) anyja mellett 2018. október 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!