Jobbra hajts!

2021.11.12. 16:00

Nyolcvan éve vezették be a jobb oldali közlekedést Magyarországon

Napóleonig az európai kontinensen az utakon általánosan bal oldalon közlekedett mindenki.

Budapest környéke 1941-ben, az ország már átállt a jobb oldali közlekedésre, a főváros és körzete még nem

Forrás: Fortepan

Fotó: Négyesi Pál

A jobb oldali közlekedés Magyarországon 1941 novemberében lett általános, az európai kontinens országai közül az egyik utolsóként. Több járat azonban még ezután is az eredeti rend szerint közlekedett, a Kisföldalattin csak 1973-ban történt meg a váltás – írja a PestBuda írását szemléző cikkében a Mandiner.

Bonaparte Napóleon francia császárig az európai kontinensen az utakon általánosan bal oldalon közlekedett mindenki. Ennek pontos okát nem igazán tudjuk, az elfogadott elmélet szerint az emberek azért közlekedtek a bal oldalon, mert így a jobb kezük – amellyel szükség esetén fegyvert rántottak – a szembe jövő felé esett, illetve a kardot viselő lovasok is a bal oldalukon viselték azt, és jobb kézzel rántották elő, amihez a bal oldali közlekedés volt kényelmesebb.

Először vidéken vezették be

A magyar baloldali közlekedés az 1930-as években már egyre több gondot jelentett, hiszen – főleg az 1938-as Anschluss után, amikor Ausztria a Német Birodalom része lett – az autósoknak Magyarországra érve át kellett térniük a másik oldalra. Ez olyan hátrányokkal is járt, hogy a nagy nemzetközi útvonalak inkább elkerülték az országot.

Villamoson elhelyezett figyelmeztetés az átállás időszakából, fotó: Lissák Tivadar / Fortepan

Az áttérésnek azonban volt egy kevésbé békés oka is. Magyarország ugyanis 1941 tavaszán átengedte a német csapatokat Jugoszlávia felé, és a jobb oldalhoz szokott német katonák komoly fennakadást okoztak a hazai közlekedésben. A váltásra 1941. július 6-án került sor, de csak Budapesten kívül. A fővárosban és környékén ugyanis csak november 9-én tértek át a jobb oldali közlekedésre, addig az utaknál a város környékét elhagyva egy ponton át kellett menni a másik oldalra.

Borítókép: Budapest környéke 1941-ben, az ország már átállt a jobb oldali közlekedésre, a főváros és körzete még nem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!