csodálatos természet

2017.11.13. 17:50

Nézze élőben a tatai vadludak gyülekezését!

Nem mindennapi látvány.

A tatai Öreg-tó medrébe érkező több tízezernyi vadludat az állatok zavarása nélkül bárki figyelemmel kísérheti az interneten egy webkamera segítségével – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A napelemmel működő kamera – melyet ide kattintva érhetnek el – a tómeder azon részére került, ahol nem zavarja az állatokat, ám ahonnan a madarak mozgása jól nyomon követhető. A jelenleg tesztüzemmódban működő rendszert hamarosan a nagyközönség is kipróbálhatja.

Az Öreg-tavon már 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma, és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetőek, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, az örvös lúd és az apácalúd.

Jövő héten az állatkedvelőket egy különleges program is várja: a 17. Tatai Vadlúd Sokadalmat november 25-én, szombaton rendezik meg. Az esemény hajnalban, a ludak reggeli csapatos kirepülésével kezdődik, a madarak sötétedéskor szintén egyszerre térnek vissza a tó részlegesen leeresztett medrébe.

A két időpont között a parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják az érdeklődőket. A rendezvényen bemutatkozik a 40 éves születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park és Erdélyből a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park.

Borítókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!