segítség kell

2020.02.18. 17:03

Nem csak a tűzvész veszélyezteti Új-Dél-Wales koaláit

Az államban az őshonos erszényesek populációja 80-85 százalékkal csökkent a lángok, az aszály és a fakitermelés miatt.

DOUNIAMAG-AUSTRALIA-FIRES-ANIMALS-KOALA

Forrás: AFP

Fotó: PETER PARKS

Kipusztulás fenyegeti a bozóttüzek által legsúlyosabban érintett délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam koalapopulációinak egy részét a lángok, az aszály és a fakitermelés miatt – derült ki a térség koalapopulációinak helyzetéről tartott keddi hivatalos meghallgatáson.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Stuart Blanch szerint az állam északi részén végzett előzetes vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az őshonos erszényesek ottani populációja 80-85 százalékkal csökkent a tüzek nyomán.

„A hallottak alapján nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy 10 ezer koalát veszítettünk a lángok és az aszály miatt” – mondta a szakember a sydney-i meghallgatáson, hozzátéve, hogy az állam koalapopulációnak egy része kihalhat a század közepéig vagy még előbb is.

Új-Dél-Wales államban 5,4 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává szeptember óta.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem biológusa, Kara Youngentob szerint az állam koalapopulációinak természetes élőhelye gyors ütemben szűkül a tüzek, az aszály és a fakitermelés miatt.

Egy szakértői testület, amelyet januárban hívott életre az ausztrál kormány a 2019-2020-as bozóttüzek hatásainak felmérésére, a múlt héten közölte, hogy a koalák élőhelyeinek jelentős része odaveszett a lángokban, és „sürgős beavatkozásra” van szükség a kis testű erszényesek érdekében.

Különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy a Kenguru-szigeti koalapopuláció csaknem 90 százaléka odaveszett a tüzekben. Ezt a populációt ugyanis egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

Sussan Ley ausztrál szövetségi környezetügyi miniszter múlt hónapban azt mondta, hogy a koalákat ért „rendkívüli csapás” miatt a faj természetvédelmi besorolását talán „veszélyeztetettre” kell változtatni az ország egyes részein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!