különleges verseny

2018.08.05. 15:34

Napelemes kerékpárral tekert el Franciaországból Kínába

Raf van Hulle 45 nap alatt tette meg a Lyon és a Kanton közti 12 ezer kilométeres utat.

Raf van Hulle of Belgium celebrates after arriving in Guangzhou, in China's southern Guangdong province, after riding 12,000 kilometers from Lyon, on August 3, 2018. Van Hulle took 45 days to ride from Lyon to Guangzhou as part of the Sun Trip 2018, a showcase for solar-powered cycling technology. / AFP PHOTO / - / China OUT

A 43 éves belga dizájner és építész a Sun Trip 2018 kerékpárverseny több mint harminc résztvevője közül elsőként ért célba pénteken. A nagyjából az egykori selyemút mentén vezető útja során napi átlagban 270 kilométert biciklizett, személyes rekordja 397 kilométer volt.

AFP PHOTO /
AFP PHOTO /

A 39 fős mezőny június közepén vágott neki az útnak, a többiek érkezését az elkövetkező napokra, hetekre várják. A verseny legidősebb résztvevője a 70 éves Francoise Denel, aki ráadásul egy sorvadásos idegbetegségben is szenved, ő jelenleg a kazah sivatagban jár.

Raf van Hulle azt mondta, legnehezebb dolga a Góbi-sivatagban volt, ahol az erős szél majdnem lefújta az útról, de megviselte a kazahsztáni hőség is.

A 2013-ban alapított transzkontinentális kerékpárverseny célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A Lyonból induló versenyzők idén először mennek a kínai Kantonig, korábban a cél Törökország vagy Kazahsztán volt.

„Valóra vált a cél, hogy egy ember kevesebb mint 50 nap alatt keljen át Eurázsián napenergia segítségével”

- örvendezett a győztes versenyző célba érésén Florian Bailly, a Sun Trip alapítója. Bailly reméli, hogy a francia és a kínai hatóságok támogatásával a jövőben kétévente megrendezhetik a Lyon-Kanton napelemes bicikliversenyt.

A versenyezők szabadon választhatják meg útvonalukat, viszont nem kapnak központilag szervezett műszaki segítséget, és kisegítő jármű sem kísérheti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!