Innováció

2019.06.26. 09:16

Műanyaghulladékból készít üzemanyagot egy német vállalkozás

Hat év kutatás után készen áll a termelés megkezdésére a német startup cég.

06 June 2019, Saxony, Dresden: An employee of Biofabrik White Refinery GmbH pours plastic waste into the "WastX Plastic" plant for the retransformation of oil. (to dpa "Trash to cash" - How plastic waste becomes fuel) Photo: Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: Zentralbild / dpa / AFP

Fotó: Robert Michael

Oliver Riedel, a Biofabrik nevű Drezda környéki vállalkozás alapítója és vezérigazgatója a keddi bejelentéskor elmondta, hogy a műanyagot nagy nyomásnak teszik ki és különleges reaktorral, magas hőmérsékleten az alapanyagot gázzá vagy folyékony üzemanyaggá alakítják.

A folyamat során egy kilogramm műanyag hulladékból nagyjából egy liter üzemanyag lesz.

Roman Maletz, a Drezdai Műszaki Egyetem kutatója közölte, hogy ha valóban megvalósítható a folyamat, akkor ez életképes megoldás lehet fenntartható energiaforrás létrehozására.

Hozzátette azonban, hogy az elmúlt években végzett kutatások azt mutatták, hogy a műanyag hulladék üzemanyaggá alakításának műszaki megvalósítása igen bonyolult folyamat.

Borítóképünkön a Biofabrik egyik munkatársa műanyaghulladékot tölt be az egyik présgépbe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!