vizsgálják a törmeléket

2019.05.22. 17:04

Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő egyik angyalszobrot

Remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

FRANCE. PARIS (75) 15 APRIL 2019. NOTRE-DAME CATHEDRAL RAVAGED BY FLAMES DURING RESTORATION WORKS

Forrás: AFP

Fotó: ONLY FRANCE

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét – közölte szerdán André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.

A műalkotás állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l'Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltív és a gerendázat törmelékei között kedden megtalálta.

Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Több hete robot segíti a kutatást és a törmelékhalmok átválogatását,

amelyeket a székesegyház előtti térre egy nagy fehér sátor alá szállítottak ki. A törmeléket a kulturális minisztérium osztályai, közöttük a Történelmi Műemlékek Laboratóriuma és a Régészeti Megelőző Nemzeti Kutató Intézet, valamint a rendőrség vizsgálja át.

A puttók a székesegyház Germain Boffrand vezetésével 1728-29-ben történt restaurálásakor kerültek a zárókőre.

A 19. században Eugene Viollet-le-Duc eltávolította a boltívet a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalkákat.

A tüzet követő első hónapban esővédő ponyvákat és biztonsági hálókat helyeztek a főhajó és a szentély fölé. Megerősítették az északi és déli tornyot, és eltávolították a rajtuk lévő szobrokat. Valamennyi felső üvegablakot kiemelték a helyéről.

A székesegyházban található festményeket és más műkincseket biztonságba helyezték.

Csupán az északi kereszthajóban levő két festményt, Guido Reni és Laurent de la Haye egy-egy alkotását nem tudták még kimenteni, mert a boltív még nem teljesen biztonságos.

Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak – jelenleg legfeljebb 130 ember – maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció jelentette veszély miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!