20°
23°
12°
Fotó: FrameStockFootages / Shutterstock.com

Marsrengést észlelt az Insight űrszonda szeizmométere

Bruce Banerrdt, a NASA tudományos programvezetője szerint a marrengést a misszió 128. marsi napján észlelte a műszer. Most a tudósokon a sor, hogy megerősítsék, valóban a vörös bolygó belsejéből eredő mozgásról van szó, nem hibás észlelésről.

Gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án, ez az első marsrengés, amelyet a műszer jelzett – közölte kedden a francia űrkutatási ügynökség, a Cnes.

„Elképesztő, hogy végre van jele annak, hogy a Marson létezik szeizmikus aktivitás. Hónapok óta várunk az első marsrengés észlelésére”

– írta közleményében Philippe Lognonné, a párizsi Institute de Physique du Globe kutatója, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer „atyja”.

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az Insight amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól.

A védőpajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezáltal „szennyezett” adatokat gyűjtsön. A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak és tanulmányozhassák az úgynevezett marsrengéseket. Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

Borítókép: illusztráció

Hozzászólások

ments életet!
Véradások Nógrád megyében május 27. és június 2. között
Elmélyülő integráció / 6 perce
Handó Tünde: még nem dőlt el az Európai Unió politikai jövője
Az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.
Öveket becsatolni! Indulás! / 58 perce
A biztonságos gyerekülésekkel ellátott taxiké a jövő
Sokaknak jó hír / 59 perce
Nemhogy hidegre teszik, fejlesztik az ingyenes rajzprogramot
EP-választás / 1 órája
Századvég: kikezdhetetlen felhatalmazást kapott Orbán Viktor programja
Street-art / 1 órája
Velencében készített graffitit Banksy
ellenőrzött az ITM / 1 órája
Biztonságosnak találták az iskolai kirándulóbuszokat
külhoni magyarság / 1 órája
Megrendezték a XX. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozót