Tütüs fiúk és tűzoltósisakos lányok

2017.11.14. 15:29

Leszámolnak a sztereotípiákkal az anglikán egyház iskoláiban

„A gyerekeknek meg kellene adni azt a szabadságot, hogy mások ítélkezése és gúnyolódása nélkül fedezzék fel a saját magukban rejlő lehetőségeket” – indokolták a döntést.

A tütütől a tiarán át a tűzoltósisakig és a szuperhősköpenyig bármilyen öltözéket megenged diákjainak az iskoláiban az anglikán egyház, amelynek eltökélt célja, hogy felszámolja a homoszexuálisokat érő megkülönböztetéseket és a homofóbiát az oktatási intézményeiben.

Az egyház szerint az iskoláknak a játék és a felfedezés békés helyeinek kell lenniük, és a gyerekek viselkedését nem szabad „problémásnak minősíteni csak mert nem illeszkedik a nemi sztereotípiákhoz”.

„A gyerekeknek meg kellene adni azt a szabadságot, hogy mások ítélkezése és gúnyolódása nélkül fedezzék fel a saját magukban rejlő lehetőségeket”

- írta az egyház a 4700 iskolájához eljuttatott jelentésében, amelyben részletezi, hogy miként lehet kezelni a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok elleni irányuló iskolai megfélemlítéseket.

A dokumentum szerint

„egy gyermek dönthet úgy, hogy tütüt, fejdíszt, magassarkút, tűzoltósisakot, szerszámos övtáskát, vagy épp szuperhősköpenyt visel, anélkül, hogy ezt bárki szóvá tenné neki”.

Noha Nagy-Britannia egyike azon maroknyi országoknak, amelyek egyenlő alkotmányos jogokat biztosítanak az LMBT közösség tagjainak, a brit aktivisták szerint továbbra is gyakoriak a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal és transzneműekkel szembeni ellenséges megnyilvánulások.

A Stonewall melegjogi szervezet múlt héten közzétett jelentése szerint az általa megkérdezett brit LMBT diákok csaknem fele esett már áldozatul megfélemlítésnek a szexuális irányultsága miatt. A mutatók szerint továbbá minden öt transznemű brit fiatalból nagyjából kettő próbálkozott már meg az öngyilkossággal.

A YouGov online piackutató cég szeptemberi jelentése szerint az LMBT közösség tagjai ellen irányuló gyűlöletbűncselekmények száma csaknem megkétszereződött az elmúlt négy évben, és az elmúlt 12 hónapban a brit LMBT közösség minden ötödik tagja vált támadás áldozatává.

„A megfélemlítés minden formája – beleértve a homofóbiából, bifóbiából vagy transzfóbiából származót – mélyreható károkat okoz, ami komoly mentális egészségi rendellenességekhez, önkárosításhoz, depresszióhoz és öngyilkossághoz vezethet”

- fogalmazott Justin Welby, Canterbury érseke.

Borítókép: Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!