Veszélyben az állatvilág

2021.09.22. 07:10

Kihalás fenyegeti a tengerek félelmetes ragadozóit

Az új kutatásban azt elemezték, mennyire vannak veszélyben az ausztráliai cápák, ráják és macskahalak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Környezetvédelmi Tudományos Program egyik csoportja megállapította, kihalás fenyegeti a cápák, ráják és macskahalak Ausztráliában élő fajainak 12 százalékát, vagyis összesen 39 faj van súlyos veszélyben.

A kutatás szerint Ausztrália az otthona a világ porcos halfajainak több mint negyedének. Tehát összességében a cápáknak 182, a rájáknak 132, a macskahalaknak pedig 14 faja található a területen.

A Charles Darwin Egyetem kutatója és a jelentés vezető szerzője, Peter Kyne szerint sürgős intézkedésekre van szükség.

Bár az ausztrál fajkihalás számottevően kisebb mértékű, mint a globálisan tapasztalható 37 százalék, mégis aggasztó, hogy 39 fajnál növekedett a kihalás kockázata – emelte ki a szakértő.

Kyne szerint viszont a védelmi intézkedések egyes fajok, például a fehér cápa és a homoki tigriscápa esetében működnek. Ennek ellenére a jelentés alapján ezek a fajok is veszélyeztetettek maradnak.

A tanulmány ugyanakkor rávilágít arra is, hogy Ausztrália vizei menedéket nyújtanak 45 olyan faj számára, amelyet a világ más részein a kihalás fenyeget.

A szakember hangsúlyozta, sürgősen növelni kell az Ausztrália veszélyeztetett cápáira és rájáira vonatkozó védelmi intézkedéseket és kutatásokat .

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!