hatott a szigor

2017.12.25. 08:00

Kenya hadat üzent a vadorzóknak, nagyot nőtt az elefántok száma

A törvényszigorítás alapján minimum 20 év börtönnel sújthatják az illegális elefántcsont-kereskedőket.

Elephant cow Kenia takes a bath at the elephant farm in Platschow, Germany, 31 March 2017. Twelve years ago, the circus family Frankello from Mecklenburg quit the business and settled with their elephants in the small town near the state border to Brandenburg. Signs at the main street now proclaim Platschow the 'Elephant Town'. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa

A vadorzás elleni szigorú törvényeknek és a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően 80 százalékkal csökkent a elefántvadorzás Kenyában az elmúlt öt évben, ami az elefántállomány jelentős növekedését hozta a kelet-afrikai országban.

Az elefántpopuláció idén novemberre több mint félezer egyeddel 14 ezer 642-re nőtt az öt évvel ezelőtti 13 ezer 990-ről.

„A közelmúltban életbe léptetett szigorúbb vadvédelmi törvények és a nemzetközi együttműködés az elefántcsont illegális kereskedelmének visszaszorítására az ormányosok számának növekedését eredményezte – hangoztatta a kenyai környezetvédelmi tárca illetékese az országban végzett elefánt-, bivaly-, zsiráf- és Grévy-zebraszámlálás eredményeit ismertetve.

Az állatszámlálást 3-5 évente végzik a hatóságok, hogy pontos képet kapjanak a nagy szárazföldi emlősök populációiról, és az élőhelyeikre leselkedő veszélyekről.

A törvényszigorítás alapján minimum 20 év börtönnel sújthatják az illegális elefántcsont-kereskedőket, ami jelentősen visszaszorította a vadorzást az elefánt- és orrszarvú-állományban.

Borítókép: AFP/ JENS BUTTNER / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!