-3°
-4°

Katapult kötélugrás az új sport Új-Zélandon (videó)

A szigetország kalandturizmusát és a bungee jumpingot, vagyis a kötélugrást népszerűsítő vállalkozó, AJ Hackett és csapata által kifejlesztett új ugrásfajtát mutattak be.

A szokásos kötélugrással ellentétben nem leugrani kell a szédítő magasságból: az adrenalinvágy vezérelte jelentkezőket 150 méterre kilöki egy Queenstown közelében lévő völgy fölé az emberi parittya, a Nevis Catapult. A kötélre erősített kalandorok megtapasztalhatják a 3G-s erőt, 1,5 másodperc alatt 100 kilométer per órára gyorsulnak fel, majd torokszorító zuhanásban részesülnek.

A világ legnagyobb és legextrémebb katapultjának elkészítése és kifejlesztése három évtizeden át tartott. Henry van Asch, Hackett üzleti partnere és az AJ Hackett Bungy New Zealand nevű vállalkozás ügyvezető igazgatója mutatta be az elkészült szerkezetet.

„A katapult első verzióját több mint 30 éve, 1987-ben készítettem, egy évvel azelőtt, hogy AJ bemutatta a világnak a bungee jumpingot a Kawarau-hídon”

– mondta Asch.

A technológiát a cég csapata fejlesztette ki, majd építette meg Christchurchben. Ezután vitték a katapultot a Queenstown közeli völgyhöz, ahol az elmúlt 9 hónapban a közönségtől elzártan tesztelték először csak súlyos hordókkal, majd tesztbábukkal, végül valódi emberekkel.

„Számomra a legizgalmasabb része az a meglepetés, amit okoz. A sebesség, a magasság, majd a hirtelen esés. Nem tudod pontosan, mikor kezdődik, és ez hozzáad az élményhez”

– mondta Asch.

Hozzászólások

-3°
-4°
Pára
H
-1°
-7°
K
-4°
Sz
-2°
-8°
Cs
-2°
-7°
Napi gondok
Sz. R.
Egyre több az autó, egyre ritkábban akad parkolóhely Salgótarjánban
veszélyes játék / 6 perce
Súlyos szánkóbaleset történt Gödöllőn
A fiatalok segítségére indult mentőautó elakadt a hóban.
mini armageddon / 1 órája
Tűzvész pusztított egy brit állatkertben
új kihívások / 1 órája
Búcsúzik a Honvéd válogatott védője
különleges előadás / 1 órája
Visszatér a terrormerénylet helyszínére Ariana Grande
Néptánc / 2 órája
Ismét magyar folklórt tanított a tengeren túl Szabó János
Csongrády Béla
Jubileum / 2 órája
Huszadik évét zárta a gyarmati Napsugár Nyugdíjasklub
Sz.K.
Miss Universe / 3 órája
Közülük kerül ki holnap a világ szépségkirálynője