remény

2018.04.26. 11:38

Jóval több gorilla él még vadon, mint eddig gondolták

A kutatók az állatok éjjeli fészkelő helyeinek megszámolásával próbálták megbecsülni az egyedszámot.

Gorillas, Rushegura Group, baby gorilla (Gorilla gorilla beringei), Bwindi Impenetrable Forest National Park, UNESCO World Heritage Site, Buhoma, Uganda, Africa

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Chirstian Kober

Akár 360 ezer is lehet az Afrikában, vadon élő nyugati síkvidéki gorillák száma – derül ki egy új kutatásból, ami a gorillák éjjeli fészkei alapján próbálta megbecsülni a fajta egyedszámát. Mivel a nyugati síkvidéki gorillák adják a ma élő gorillapopuláció 99 százalékát, a becsült egyedszámukban beállt változás az egész fajra kihat – írja a The Guardian.

A tudósok eddig úgy hitték, 150-250 ezer nyugati síkvidéki gorilla maradhatott a közép-afrikai régióban.

A szám duplázása azonban nem jelenti azt, hogy a gorilla ne maradna továbbra is súlyosan veszélyeztetett faj, ugyanis nagyon lassan szaporodik. A nőstények 11-12 éves korukra válnak csak ivaréretté, és 4 évente egyszer szülnek. Emiatt nagyon hosszú időbe telik, míg újra megnyugtató méretűre nőhet a gorillapopuláció.

A gorillák egyébként nélkülözhetetlenek a dzsungel ökoszisztémájában, mert nagy méretű magokat terjesztenek a vándorlásuk során.

Életterük azonban folyamatosan zsugorodik a pálmaolajtermelés, és a pálmaültetvények létrehozásához szükséges erdőirtás miatt, és az illegális vadászat is rengeteg gorilla haláláért felel. A parkőrök jelenléte elengedhetetlen az orvvadászat visszaszorításához. A gorillákat sokkal könnyebb kilőni, mint a csimpánzokat, ugyanis a vezérhímek – védelmezve a csoportot – felállnak és megpróbálnak szembeszállni a vadászokkal, míg a csimpánzok csendben maradnak és elbújnak a fákon, ha veszélyt észlelnek.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Chirstian Kober

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!