Ország-világ

2020.07.17. 13:40

James Bond csak kitalált figura, valaki mégis megtalálta a lakását

James Bond, Ian Fleming híres 007-es titkos ügynöke kitalált karakter, de a kalandjait folytató William Boyd Fleming regényeinek útmutatása alapján felkutatta, hogy hol lakhatott Londonban.

GOLDFINGER 1964 de Guy Hamilton Honor Blackman Mai Ling Sean Connery. dapres le roman de Ian Fleming based on the novel by Ian Fleming COLLECTION CHRISTOPHEL © MGM - Eon - Danjaq action; espionnage; spy; james Bond 007;

Forrás: AFP / Collection ChristopheL / MGM - Eon - Danjaq

Fotó: Collection Christophel via AFP

Fleming az 1950-es és 60-as években 14 Bond-könyvet írt, ezek közül kettő novellagyűjtemény volt, de egyik írásában sem jelölte meg konkrétan a titkos ügynök otthonának címét.

A könyveiben elejtett megjegyzések és leírások nyomán azonban Boyd, aki 2013-ban írt egy Bond-regényt, arra a megállapításra jutott, hogy Bond Chelsea-ben, a Wellington tér 25. számú házában lakott.

Boyd a Times Literary Supplement irodalmi folyóiratban publikálta a kutatásról szóló esszéjét csütörtökön.

„James Bond nyilvánvalóan kitalált figura, és igazából nem lakott sehol. De azért különös módon előfordul, hogy

néhány kitalált karakter önálló életre kel, mintha igazán élne és lélegezne, lenne címe és jelzálogja”

- fogalmazott Boyd.

Az író kutatása Fleming Holdkelte című 1955-ös könyvével indult, amelynek leírása szerint Bond „kényelmes lakásban élt a Kings Road környékén egy platánokkal beültetett téren”, vagyis Chelsea-ben.

A lakcím pontosabb megállapításához az 1961-es Tűzgolyó című regény adott tippet, amelyben Fleming arról írt, hogy Bond lakása rövid autókázásra volt a Hyde parktól, s ez egyúttal a Wellington térre szűkítette a keresést.

Boyd azt is megvizsgálta, hogy Fleming milyen társasági életet élt, milyen körökben mozgott Londonban. Fleming legtöbb regényét Jamaicán írta, abban a házban, amit a második világháború után építtetett. De mielőtt odaköltözött volna, a brit haditengerészeti hírszerzésénél dolgozott és szerkesztője volt a Sunday Timesnak is. A lapnál egyik kollégája, Desmond MacCarthy volt, aki a feleségével a Wellington tér 25-ben lakott.

Boyd szerint a házaspár otthona olyan volt, mint egy társasági szalon, és Fleming egy közeli barátjával is kapcsolatban álltak.

Az író úgy véli, Fleming legalább egy vagy több alkalommal részt vett MacCarthyék partijain a Welligton téren.

A lakás ráadásul illik Fleming leírásába, ami Oroszországból, szeretettel című 1957-es regényében szerepel, „hosszú, nagy ablakos nappalival”. Bond nappaliját olyan helyként írta le, ahol a falakat könyvespolcok borítják, ami szintén egybevág MacCarthyék egykori otthonával.

Végső érvként Boyd azzal zárta le nyomozását, hogy a Wellington tér éppen egy kőhajításnyira van a Bywater utcától, ahol egy másik híres kémregényíró, John Le Carré kitalált hőse, George Smiley élt.

Borítókép: Sir Sean Connery mint James Bond, a Guy Hamilton rendezte 1964-es Goldfinger című filmben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!