Szent Katalin-kolostor

2017.12.17. 15:59

Ismét megnyílt a világ egyik legrégebbi könyvtára

Hároméves felújítás után ismét megnyílt szombaton a látogatók előtt a világ egyik legrégibb könyvtára a Sínai-félszigeten álló Szent Katalin-kolostorban.

Forrás: wikimedia.org

Az ősi kéziratokat őrző könyvtárnak otthont adó kolostor az UNESCO világörökségi helyszínei közé is bekerült.

A felújítás a könyvtár keleti részét érintette. A munkálatok alatt a kolostor bazilikájának híres, Jézus színeváltozását ábrázoló mozaikját is restaurálták. A 46 négyzetméteres képen a középen álló Jézust prófétái veszik közre. A mozaik a 6. században készült Jusztiniánusz bizánci császár megrendelésére, aki a kolostor megépítését is elrendelte.

A könyvtár a világ második legnagyobb gyűjteményét tartalmazza az ősi kéziratokból és kódexekből. Csupán a vatikáni könyvtárnak van ennél jelentősebb anyaga.

A könyvtárban 3300 főként görög, arab, szír, grúz és szláv nyelvű kézirat olvasható, számos 4. századi kötetet is tartalmaz. A renoválás alatt megtalálták a könyvtárban Hippokratész egykori orvosi receptjeit.

A gyűjtemény legértékesebbnek tekintett darabja a 4. századi Sínai kódex, amelyben az Ószövetség részlete, valamint a teljes Újtestamentum ősi, kézírásos görög másolata szerepel.

A megnyitó alkalmából a kolostor múzeumában a kéziratokban található festményekből nyílt kiállítás.

A Szent Katalin-kolostor az Egyiptomba látogató turisták egyik legfontosabb célpontja. A könyvtár szombattól ismét nyitva áll a közönség és a kutatók előtt.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!