barlangi mentés

2018.07.18. 17:31

Hazatérhetnek szüleikhez a thai fiúk

A kiszabadulásukat követően egy hétig kezelték kórházban őket.

Some of the twelve Thai boys, rescued from a flooded cave after being trapped, arrive to attend a press conference in Chiang Rai on July 18, 2018, following their discharge from the hospital. The young footballers and their coach appeared healthy when they appeared before the media for the first time on July 18. / AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA

A thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúk egyhetes kórházi kezelést követően hazatérhetnek szüleikhez – közölte Patcsanivan Inta klinikai pszichológus szerdai sajtótájékoztatóján, amely egyben a fiúk kimentését követő első nyilvános szereplése is volt.

A tizenkét ifjúsági focista fiú edzőjükkel még június 23-án rekedt a föld alatt. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá a búvárok. A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk, de a thai haditengerészet egyik búvárja, a 38 éves Samarn Kunan életét vesztette a veszélyes művelet során.

Az orvosok szerint mindannyian jó szellemi állapotban vannak és jó egészségnek örvendenek lábadozásukat követően.

„Alapos teszteket folytattunk, és úgy találtuk, egészségesek” – mondta Inta. Az egészségügyi tárca szerint a fiúk testsúlya két-három kilogrammal növekedett ez idő alatt.

Csak cseppkővizet ittak a barlangban

Az edző és a „Vad Vadkanok” focicsapat fiatal tagjai is beszámoltak megpróbáltatásaikról. Ekkapol Csantavong tréner, akinek egyes szülők szerint a kimentett fiúk az életüket köszönhetik, elmondta: nem akartak tétlenül ülni, míg a hatóságok rájuk találnak, ezért ásni kezdtek a barlang falainál, így próbálva felhívni magukra a figyelmet. Az edző szerint a barlangban nem volt élelmük. A csoport ugyanis a barlangba tett kirándulás előtt evett, így nem vitt magával semmi útravalót.

A fiúk egyike hozzátette: mindössze cseppkővizet fogyasztottak a föld alatt.

„Nem volt semmi erőm. Próbáltam nem gondolni ennivalóra, hogy ne legyek még éhesebb”

- panaszolta Titan, a csapat legfiatalabb tagja. Egy másik a fiatalok közül elmondta, hogy a megpróbáltatásokkal teli napokban mindenkit arra biztatott, ne adják fel, s ne essenek kétségbe. Egy harmadik pedig attól tartott, sosem kerül haza, s anyja zsörtölődik majd.

A 14 éves Adul Sam-on felidézte a pillanatot, amikor két búvár rájuk talált több kilométer mélyen az elárasztott barlangrendszerben. „Varázslatos volt. Sokat kellett gondolkodnom, míg válaszolni tudtam kérdéseikre” – mondta. Sam-on hozzátette: „Már este volt, amikor köveket karcolásztunk egy sziklatömbön és hangokat hallottunk”.

Káros lehet nekik a fokozott sajtófigyelem

AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA

„Nem tudhatjuk, milyen sebek keletkeztek a gyermekek szívében” – hangsúlyozta Tavatcsai Taikaev, az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselője. Az illetékes ezért felkért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a fiúk magánszféráját, mert miután kiengedték őket a kórházból félő, hogy a fokozott sajtófigyelem káros hatással lehet szellemi egészségükre.

„A sajtó előtt ismert, hogy a megmenekült gyerekek nehéz helyzetben vannak, s ha kényes kérdéseket intéznek hozzájuk, azzal megsérthetik a törvényeket”

- figyelmeztetett az igazságügyi tisztségviselő.

Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thai uralkodó ugyanakkor engedélyt adott, hogy Bangkok belvárosának főterén ünnepséget tartsanak a mentés thai és külföldi résztvevőinek tiszteletére.

Borítókép: Érkeznek a kimentett fiúk a sajtótájékoztató helyszínére

AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!