klímaváltozás

2019.02.27. 08:35

Hamarabb térnek vissza Európába a költözőmadarak

A madarak tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta átlagosan egy héttel hozták előbbre, de az énekeshattyúk például két héttel korábban érkeznek.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

A Helsinki Egyetem kutatói szerint a költözőmadarak átlagosan egy héttel korábban térnek vissza Európába és Kanadába, mint fél évszázaddal ezelőtt. A növekvő hőmérséklettel együtt a vándorlási időtartam is megnövekedett.

„Az átlagolt vándorlási adatok változásai szerint a madarak tavaszi költözésüket az 1950-es évek óta átlagosan egy héttel hozták előbbre” – közölte Aleksi Lehikoinen, a Finn Természettudományi Múzeum munkatársa, az eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője.

Kollégája, Andreas Lindén, a finn Novia Alkalmazott Tudományok Egyeteme kutatója hozzátette: ez a helyileg uralkodó hőmérsékletekkel van összefüggésben. Minél korábban kezdődik ugyanis a tavasz, annál hamarabb kezdődik a vándorlás. Mivel Európában a tavaszi hőmérsékletek erősebben emelkedtek, mint Kanadában, ezért ide hamarabb érkeznek meg a madarak.

A tudósok az Ecological Indicators című szaklapban bemutatott tanulmányuk elkészítéséhez 21 észak-európai és kanadai madármegfigyelő állomásnak mintegy 195 fajhoz hosszú távon gyűjtött adatait elemezték.

Azoknál az állatoknál, amelyek nem túl távol, Európán vagy Észak-Amerikán belül telelnek, évtizedenként 1,5-2 nap az eltolódás mértéke, míg a távolról érkezők esetében, melyek a telet jóval délebbre töltik, évtizedenként átlagosan 0,6-1,2 nap az eltolódás.

Egyes fajoknál az elemzés szerint különösen nagyok a változások. Az énekeshattyúk (Cygnus cygnus) például két héttel korábban érkeznek Finnországba, mint az 1980-as években.

Borítókép: szürke darvak (Grus grus) az észak-izraeli Agamon Hula-tavon 2018. december 7-én. A kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű madárrezervátumot költözőmadarak százezrei látogatják évente kétszer az európai és az afrikai kontinensek közötti vonulásuk során, és egy részük a tónál telel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!