Párizs

2018.03.01. 17:07

Hajléktalanokkal éjszakáztak önkormányzati képviselők

A havazás és a mínuszuk ellenére mintegy harminc, nemzeti trikolórt viselő önkormányzati képviselő az utcán töltötte csütörtökre virradó éjjel az idei év egyik leghidegebb éjszakáját Párizsban, hogy így hívja fel a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a hajléktalanok helyzetére.

French Deputy Mayor of Etampes Mama Sy is seen as elected officials gather in Paris on February 28, 2018, ahead of sleeping on the streets with some of the city's homeless population.

Forrás: AFP / CrowdSpark

Fotó: Helene Parisy

Az akcióban valamennyi politikai párt képviseltette magát, de az ötven jelentkező közül a hideg miatt csak harmincan jelentek meg végül.

„Hogy aludtam-e? Nem, nem aludtam. De hogyan lehetne aludni, miközben havazik? Mínusz négy fok van, hogyan lehetséges? ”

- mondta az akciót kezdeményező Mama Sy, a Párizshoz közeli Etampes város alpolgármestere, aki képviselőtársaival a párizsi Austerlitz pályaudvar környékén éjszakázott. „Nem akarok panaszkodni, teljesen ide nem illő lenne, miközben mások folyamatosan ilyen helyzetben vannak” – tette hozzá. A képviselő szerint Franciaországban mintegy 140 ezren töltik a szabadban az éjszakát.

Az év eleje óta húsz hajléktalan fagyott halálra a francia fővárosban.

„Én egy kicsit tudtam aludni, de a többi képviselő egy pillanatot sem” – mondta Anne Lebreton, aki a párizsi Marais negyed kormánypárti alpolgármestere. Ő is a pályaudvaron aludt egy tornaszőnyegen és két hálózsákban. Véleménye szerint valamennyi önkormányzati képviselőnek foglalkoznia kell a lakhatási problémával azért, hogy az embereknek ne kelljen az után aludniuk.

A képviselők azt remélik, hogy fogadja őket az államfő vagy egy miniszter, és meg tudják vitatni velük a hajléktalanok helyzetét.

Párizsban mintegy 3 ezer, az utcán éjszakázó hajléktalant számoltak össze február közepén a fővárosi önkormányzat szakemberei mintegy 1700 önkéntes segítségével. Az akció előzménye az volt, hogy heves vita robbant ki a hajléktalanokat segítő egyesületek és a kormány között, miután január 30-án Julien Denormandie területfejlesztési államtitkár azt állította, hogy Párizsban és környékén alig ötven egyedülálló férfi él csak az utcán.

Borítókép: Mama Sy a kint eltöltött éjszakán.

AFP PHOTO / CrowdSpark / Helene Parisy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!