jótékony cél

2019.06.25. 21:12

Furcsa útvonalat választott az úszáshoz egy olimpiai bajnok

Végigúszta három nap alatt egy hagyományos, 195 kilométeres, folyókon és csatornákon át vezető frízföldi korcsolyaverseny útvonalát Maarten van der Weijden holland úszó.

Dutch Former World Champion Maarten van der Weijden (C) celebrates as he arrives at the finish, in Leeuwarden, the Netherlands on June 24, 2019, during his second attempt to swim along the Elfstedentocht, a journey of over 200 kilometers. - In August 2018 the swimmer raised more than five million euros for cancer research, even though he did not finish the journey. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: AFP / ANP

Fotó: Vincent Jannink

A 11 várost érintő Elfstedentocht korcsolyaversenyt utoljára 1997-ben lehetett megtartani Hollandia északi tartományában, Frízföldön, mert a globális felmelegedés miatt nem fagytak be a folyók.

Korcsolyázás helyett ezért a 38 éves van der Weijden olimipiai bajnok hosszútávúszó másodszor is megpróbálkozott azzal, hogy a Frízföldön kanyargó vizeket végigússza, tavaly ugyanis nem járt sikerrel.

Pénteken este ugrott a vízbe, 74 órán át úszott, csak pár órát aludt a kísérőcsónakban.

Hétfő este érkezett Frízföld fővárosába, Leeuwardenbe, ahol a holland királyi pár gratulált a teljesítményéhez.

nem kevesen szurkoltak a holland úszónak
Fotó: Vincent Jannink / AFP / ANP

Van der Weijden ráktúlélő, legyőzte a leukémiát, majd 2008-ban a pekingi olimpián megnyerte a 10 kilométeres nyílt vízi úszást.

A 195 kilométeres úszást jótékony céllal teljesítette:

a rák kutatására gyűjtött hétfő estig nagyjából 4 millió eurót (1,3 milliárd forint).

Az Elfstedentocht korcsolyaverseny útvonala 11 frízföldi várost köt össze, akkor rendezik meg, ha a jég vastagsága a folyókon és a csatornákon eléri a 15 centiméteres vastagságot. Ahogy elérte, 48 órán belül rajtolhatnak a versenyzők. Legutóbb, 1997-ben nagyjából 15 ezer amatőr vett rajta részt.

Borítókép: a célba érés örömteli pillanatai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!