Járvány

2020.05.07. 18:24

Fotópályázat indul Katalin hercegnő védnökségével a britek életéről

Az egyetlen feltétel az, hogy a képeknek embereket kell ábrázolniuk.

A cyclist rides next to red TfL buses in central London as the UK's nationwide lockdown to slow down the spread of the Coronavirus disease continues for the seventh week on 07 May, 2020 in London, England. On Sunday, Prime Minister Boris Johnson is set to announce measures to ease some of the lockdown restrictions from next week as the UK Covid-19 death toll exceeded 30,000 making it the worst affected country in Europe. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto)

Forrás: AFP

Fotó: NurPhoto via AFP

Fotópályázatot hirdetett csütörtökön a neves londoni Nemzeti Portrégaléria annak bemutatására, hogy a brit lakosság hogyan éli hétköznapjait az új koronavírus okozta járvány idején. A pályázat fővédnöke Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége.

A világhírű londoni galéria és a Kensington-palota – a hercegi házaspár londoni rezidenciája – a kezdeményezést ismertető csütörtöki tájékoztatásában közölte: a cél egy olyan egyedülálló fotóportré összeállítása az országról, amely megmutatja a britek hangulatát, reményeit, félelmeit, érzéseit a Covid-19 elleni küzdelem közepette.

A pályázat elnevezése Hold Still. A kifejezés ebben az esetben többes értelmezést kap. A portréfotósok a kép elkészítésének pillanata előtt ezzel a felszólítással kérik modelljeiket, hogy most ne mozduljanak, másrészt jelenti azt is, hogy a britek jórészt otthonaikban maradnak, nem mozdulnak ki, hogy védjenek másokat a járvány terjedésétől. Utal ugyanakkor a cím arra is, hogy sokak élete gyakorlatilag mozdulatlanná dermedt a járvány szorításában.

A pályázat mindenki számára nyitott kortól, egyéni fotózási képességektől függetlenül és a nevezés ingyenes. Az egyetlen feltétel az, hogy a képeknek embereket kell ábrázolniuk, de telefonnal és fényképezőgéppel készített fotókat egyaránt be lehet nyújtani.

A National Portrait Gallery ismertetése szerint a képeket nem fotográfiai minőségük vagy a készítő technikai hozzáértése alapján bírálják el, a megítélés fő tényezője az, hogy a fotó milyen érzelmeket közvetít, a fotós milyen átéléssel ábrázolja az adott helyzetet.

A beküldött képekből százat kiválasztanak és ezekből virtuális kiállítás nyílik a portrégaléria honlapján, később pedig több helyszínen ténylegesen ki is állítanak egy válogatást a fotókból.

A pályázat három témakört jelöl ki: segítők és hősök, az új normalitás és a kedvesség megnyilvánulásai.

A fotókat június 18-ig lehet benyújtani a https://www.npg.org.uk/hold-still/ online felületen.

Katalin hercegnő – polgári nevén Kate Middleton, aki 2011-ben házasodott össze Vilmossal, II. Erzsébet királynő unokájával, a brit trón majdani várományosával – szenvedélyes és képzett amatőr fotós hírében áll.

Ő a Nemzeti Portrégaléria fővédnöke és három éve a brit fotográfusok királyi társasága is tiszteletbeli örökös tagjává fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!