ritka lelet

2018.02.23. 12:19

Ézsaiás próféta pecsétjét találhatták meg Jeruzsálemben

A törött, hiányos agyagpecsétet Jeruzsálem jelenlegi, középkorban létrejött óvárosának falain kívül, az al-Aksza mecset alatt a városfaltól tíz méterre, a Dávid városának nevezett ősi Jeruzsálem irányában találták.

Workers from the Israeli Antiquity Authorities dig on November 3, 2015 at the excavation site near the City of David adjacent to Jerusalem's Old City walls where researchers believe to have found the remains of the stronghold the Acra, from which the Greek King Antiochus IV was able to control Jerusalem and monitor activity at the holy site known to Jews as the Temple Mount. Israel's antiquities body claimed to have solved "one of Jerusalem's greatest archeological mysteries" by unearthing from under a car park the 2,000-year-old citadel, which archaeologists have puzzled for more than a century over its location. AFP PHOTO / GALI TIBBON / AFP PHOTO / GALI TIBBON

Ézsaiás próféta pecsétjét találhatták meg jeruzsálemi ásatásokon régészek – jelentette a Háárec című újság honlapja.

A szakemberek szerint ez a terület a Kr. e. 1000-től, Dávid királyságától Jeruzsálem elestéig, majd a babiloni fogságig, Kr.e. 587-ig, az akkori várfalakon belül volt, az Ófelnek nevezett részen, az első zsidó Szentély és az akkori város között.

A pecséten korabeli héber betűkkel világosan kiolvasható Ézsaiás neve (Jesajahu), és töredékesen a próféta szó (nevi). Eilat Mazar, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora Ezékiás júdeai király (Hizkijáhu) 2015-ben fellelt pecsétjétől mindössze három méterre találta meg ezt a kétezer-hétszáz évesre becsült leletet, mindeddig háborítatlan és érintetlen, eredeti környezetében, az egykori királyi sütöde mellett.

A régészek szerint igen valószínű, hogy az 1,3 centiméteres leleten az Ézsaiás név mellett a hiányos próféta szó szerepel, de az sem kizárható, hogy valamely más foglalkozást jelölt, és akkor csak egy Ézsaiás nevű hétköznapi emberé volt.

Ézsaiás próféta Ezékiás, a Kr.e. 727-698-ig uralkodó tizenkettedik júdeai király idejében élt, és próféciájában a Biblia szerint megjósolta, hogy az asszírok nem veszik be a várost. Ez akkor így is történt, és Jeruzsálemet csak Kr. e. 587-ben foglalták el a Babilóniai Birodalom seregei.

Borítókép: AFP PHOTO / GALI TIBBON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!