youthquake 

2017.12.15. 16:18

Ez lett 2017 szava az oxfordi szótárkiadó szerint

A kifejezés először csaknem ötven éve a Vogue akkori főszerkesztőjétől, Diana Vreelandtől hangzott el.

A fiatalok kulturális, politikai vagy társadalmi kérdésekre gyakorolt jelentős tetteit, hatását kifejező youthquake lett az év szava az Oxford Dictionaries szótárkiadónál.

A youthquake a hatvanas évek fiatal generációjának mozgalma volt, amely Londonból indult és amely a divatban, a zenei életben és a kultúra más területein is nyomot hagyott. A mozgalom ereje a politikai életben is éreztette a hatását: Nagy-Britanniában megnőtt a Munkáspárt fiatal támogatóinak száma, Franciaországban és Új-Zélandon pedig harmincas éveikben járó politikusok kerültek vezető pozícióba.

Az Oxfordi Egyetem kiadója folyamatosan figyelemmel kíséri az angol nyelv változásait és kiválasztja azt a szót, amely legjobban tükrözi az aktuális év hangulatát.

Casper Grathwohl, az Oxford Dictionaries elnöke szerint

„a youthquake szó az amerikai talajba még nem ágyazódott be elég erősen, Nagy-Britanniában azonban ez már bizonyíthatóan megtörtént”.

A szótárkészítők azért is örültek a youthquake előretörésének, mivel szerintük a változás erejének reményét hordozza.

Az esélyesek között szerepelt még a broflake, amelyet azokkal kapcsolatban használnak, akik könnyen megbotránkoznak a saját világszemléletükkel szemben álló nézeteken, továbbá a kompromat szó is: az orosz kifejezés a politikai befolyás céljából folyó kompromittálóanyag-gyűjtést jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!