árverés

2019.07.04. 13:00

Drágán keltek el a bálnavadászatból származó első húsok Japánban

Az első napon leölt két csukabálnát dobták piacra.

Kusiro, 2019. július 1. Elejtett csukabálna farokouszonyát vágják le, mielõtt feldolgozzák a tengeri emlõst a Hokkaido szigetén fekvõ Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-tõl ismét megkezdhetik a vadászatot. MTI/EPA/JIJI

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jiji

Igen magas áron keltek el a harminc év után hétfőn felújult kereskedelmi célú bálnavadászatból származó első húsok egy árverésen Japánban.

Tizenötezer jent (40 ezer forint) is fizettek a csukabálnahús egyetlen kilójáért egy csütörtökön Tajdzsiban rendezett árverésen, ami többszöröse az eddig fizetett átlagáraknak. A japán éttermekben egy adag bálnasteak mintegy ezerhétszáz forintnyi jenbe kerül.

A bálnahúst az északi Kusiro város bálnavadászai által az első napon leölt két csukabálnából dobták piacra.

Japán június 30-án kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), hogy folytathassa a kereskedelmi célú vadászatot, az első hajók hétfőn ki is rajzottak az ázsiai szigetország körüli vizekre.

A japán halászati ügynökség közlése szerint az év végéig kitűzött kvóta 227 bálna. Ez kevesebb, mint a Déli-sarkvidéken az elmúlt években átlagosan megölt állatok száma. A hajók, amelyekhez a későbbiekben továbbiak is csatlakoznak, a nyár nagy részében csőröscetekre és csukabálnákra vadásznak.

Japán 1988 óta tudományos kutatásnak álcázott kereskedelmi vadászatot folytatott, és az állatok húsa akkor is az üzletek polcaira és az éttermekbe került.

A bálnavadászat nem nagy üzlet Japán számára. A bálnahús az éves húsfogyasztás 0,1 százalékát teszi ki, ezt akarják felfuttatni az illetékesek.

Az évente 4-5 ezer tonnányi bálnahús az ország lakossága számára fejenként csak 40-50 grammot jelent. Még a vadászatot támogatók szerint is időbe telik, míg a kereslet kiépül.

Borítókép: Elejtett csukabálna farokouszonyát vágják le, mielőtt feldolgozzák a tengeri emlőst a Hokkaido szigetén fekvő Kusiróban 2019. július 1-jén. Japán 2018 decemberében lépett ki a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) abból a célból, hogy három évtized után felújíthassa a kereskedelmi célú bálnavadászatot. A kilépés január 1-jén lépett hatályba, ami azt jelenti, hogy július 1-től ismét megkezdhetik a vadászatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!