érzékenyítés

2021.07.22. 15:30

Drag tábort szerveznek gyermekeknek Skóciában

Skóciában drag témájú nyári tábort hirdettek 11-18 éves gyermekeknek, ahol többek között tanulhatnak a drag művészetekről és a sminkelésről. Sőt, a szervezők szerint a kurzusok segítségével a résztvevők a valódi személyiségüket is megismerhetik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A drag segítségével bármit felfedezhetsz, amit csak akarsz” – így promótálja saját eseményét Natalie Doidge, aki Skócia első tinédzsereknek szánt drag nyári iskoláját szervezi – számol be róla a V4NA Hírügynökség.

Az esemény még júliusban megnyitja a kapuit, annak ellenére, hogy a közvélemény korántsem fogadta kitörő örömmel.

„A drag nem korlátozódik csupán nőnek öltözött férfiakra, ez a tanfolyam mindenki előtt nyitva áll, aki jobban meg akarja ismerni önmagát. Különösen a középiskola felsőbb éves diákjait várjuk, mivel számukra az élet még csak most kezdődik, és ők azok, akik azon gondolkodnak, hogy mik akarnak lenni. A drag egy performansz” – mondta Natalie Doidge.

Az ötnapos tanfolyamot a Dumfies városában lévő Ifjúsági Színház nyári programjainak részeként rendezik meg. A tábor fő szervezője, Natalie Doidge a színház gyakornok producere. Állítása szerint a nyári táborral lehetőséget kíván teremteni a Skócia déli vidékein élő fiatalok számára.

A táborban már minden hely betelt, a szervezők szerint a résztvevő gyermekek fele lány lesz. A kurzusokon a 11-18 éves gyermekek megismerhetik a valódi személyiségüket, sminkelést tanulhatnak, és történelmi előadásokat hallgathatnak például a Stonewalli zavargásról (az LMBT közösség tagjainak spontán, erőszakos tüntetéseinek sorozata, amely 1969. június 28-án robbant ki New Yorkban – a szerk.) és a drag művészetekről. A programokat egy Drag Queen, Jordy Deelight vezeti majd.

Az ifjúsági színházat a Big Burns Supper közösségi platform is támogatja, akik komédia, tánc és jelmeztervező kurzusokat szerveznek. Graham Main, a platform vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy még az általános iskolás gyermekek számára is megfelelő szintű beszélgetés zajlik a kurzusok során a szexualitásról, és a szexuális kisebbségekről.

„Van tapasztalatunk a gyermekek oktatásával kapcsolatban, heti rendszerességgel járunk általános iskolákba. Tehát tisztában vagyunk vele, hogy miként lehet megközelíteni a gyermekeket. (…) Ez a nyári esemény csak arról szól, hogy kimondjuk, ha az rendben van, hogy valaki sakk klubba jár, akkor az is rendben van, hogy egyesek szexuális kisebbségekhez tartoznak”

- jelentette ki Main.

Ugyanakkor számos kritika is övezte az eseményt illetve a szervezők ötleteit. Az interneten a hozzászólók jelentős része aggodalmát fejezte ki a rendezvénnyel kapcsolatban. Sokak szerint a tábor túl nagy hangsúlyt fektet a szexualitásra. Néhányan egyenesen azzal támadták a szervezőket, hogy kihasználják a gyerekeket, és hazugságokkal tömik tele a fejüket.

Az esemény másik főszervezője, King Dalby szerint ugyanakkor sok panasz olyan emberektől érkezik, akik nem értik igazán, hogy mi a drag életmód. „Az ő elképzelésük szerint a drag sértő, pedig nem az, csak kigúnyolja a hamis sztereotípiákat” – fogalmazott Dalby.

Borítókép: illusztráció

Címkék#v4na#drag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!