védelem

2019.09.05. 16:53

Betiltották az ízesített elektromos cigarettákat Michigan államban

A kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz.

Gretchen Whitmer kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy „hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz” és azt a téves érzetet keltsék, hogy „termékeik nem veszélyesek”. Az aromaanyagok nélküli e-cigaretták továbbra is engedélyezettek maradnak az államban.

Az elektromos cigaretták használata az amerikai fiatalok körében meglehetősen elterjedt. A becslések szerint mintegy 3,6 millió iskolás használja ezeket az elemes eszközöket, melyek nikotintartalmú folyadékot füstölnek el. A folyadékba kevert édességek íze különösen vonzóvá teszi ezeket a cigarettákat sok fiatal számára.

Az Egyesült Államok középső területén lévő Michiganben a néhány héten belül életbe lévő tilalomnak megfelelően mind az üzletekben, mind online kereskedésekben tiltott lesz az aromaanyagokkal kiegészített elektromos cigaretta értékesítése. Betiltják továbbá az e-cigaretták reklámjait is, és minden olyan marketingtevékenységet, amely ezeket az eszközöket „biztonságosnak” és „egészségesnek” nevezi. A rendelet egyelőre hat hónapig érvényes, ezután meghosszabbítható a tilalom.

Az amerikai hatóságok egy ideje erőteljesen lépnek fel az elektromos cigaretták ellen. Tavaly óta több tagállam felemelte az e-cigaretták vásárlásának korhatárát 21 évre. San Francisco volt az első amerikai nagyváros, amely teljességgel betiltotta az értékesítésüket.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a súlyos tüdőmegbetegedések száma. A hatóságok vizsgálják az e-cigaretták fogyasztása és a betegségek közötti összefüggéseket. Illinois államban pedig elhunyt egy férfi, aki közvetlenül kórházba szállítása előtt elektromos cigarettát szívott.

Bár ezeknek eszközöknek a füstjében rendszerint lényegesen kevesebb káros anyag van, mint a hagyományos cigarettákéban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mégis rejtenek egészségügyi kockázatokat. A nikotin mellett ugyanis tartalmaznak például fémtartalmú aeroszolokat is. Az e-cigaretta támogatói azzal érvelnek, hogy az eszközök segíthetik a dohányfüggőket a leszokásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!