techcsajok

2018.02.22. 14:01

Ausztrál kormány: hölgyek előnyben!

Mindent megtesznek azért, hogy vezetői pozíciók elfoglalására bátorítsák a nőket. Már nálunk is.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a női vezetők változatosabbá teszik a szervezetek nézőpontját, mivel magukkal tudják vinni a megbeszélésekre a saját szempontrendszerüket, élettapasztalatukat – jelentette ki az ausztrál külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Julie Bishop a Nők vezető szerepben című angol nyelvű panelbeszélgetésen szólalt fel, amelynek témája a nemek egyensúlya és a vezető pozíciójú nők helyzete volt a világban és a magyar közszférában.

Azt mondta, meg kell hallani a nők hangját; Ausztráliában ünneplik is a sikereiket, idén például egy fiatal tudósnő lett az év embere.

Kiemelte, hogy a nők bármilyen funkciót be tudnak tölteni, vezetői szerepvállalásuk pedig előny.

Az ausztrál külügyminiszter hangsúlyozta a méltányosság fontosságát a munkahelyeken.

Julie Bishop közölte, hogy bár ő a harmincnyolcadik ausztrál külügyminiszter, előtte még soha nem töltötte be nő ezt a posztot.

Előrelépésnek nevezte, hogy míg a húsztagú kormány 2013-as megalakulásakor egyedüli női miniszterként iktatták be, ma már öten vannak. Az ő tárcájánál dolgozóknak pedig 48 százaléka nő – mondta, megjegyezve: a magánszektor nem ilyen „sikeres”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem is annyira a létszámuk a fontos, mint inkább a szerepük, a befolyásuk.

„A nők nem a nemük miatt szeretnének vezetői pozíciókba kerülni, hanem a tehetségük, teljesítményük okán”

- emelte ki. Ezért nem kvótát akarnak, hanem a gondolkodás megváltoztatása a céljuk.

Az ausztrál politikus közölte, hisz abban, hogy a nőknek mentorálniuk kell más nőket. Ezek a formális és informális programok valóban jelentős változást okozhatnak – vélekedett. Mindent megtesznek azért, hogy vezetői pozíciók elfoglalására bátorítsák a nőket.

„A nemek közötti egyenlőségen folyamatosan dolgozni kell”

- nyomatékosította Julie Bishop.

„Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy 2010 óta a kormány célja megadni a nőknek a szabad választás lehetőségét. Dönthetnek, hogy otthon akarnak-e maradni a gyermekeikkel vagy inkább visszatérnének a munkaerőpiacra, amit bármikor megtehetnek”

- jelezte.

A rendszer megváltozott, rugalmasabbá vált. Már nem kell attól félni, hogy a gyermekvállalás véget vet a karriernek. Bár még van hová fejlődni, jó úton halad Magyarország – jelentette ki Hornung Ágnes.

A kisgyermekes anyák munkaerőpiaci helyzete sérülékeny, ezért az állam különleges juttatást biztosít azon munkáltatóknak, amelyek foglalkoztatják őket.

„A gyermekek napközbeni ellátásának a helyzete szintén jelentősen javult”

- mondta.

Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a kormány célja a termékenység növelése, mert hosszú távon gondolkodva felismerte a népességcsökkenésből fakadó terheket. Hisznek a tendenciák kedvezőbbre fordulásában – jelezte.

Felidézte, hogy Magyarország történelmi háttere teljesen más, mint Ausztráliáé.

„Posztszocialista alapokról kiindulva több idő kell az előrelépéshez, azonban bízik abban, hogy a magyarok elérhetik az ausztrálok szintjét”

- mondta Hornung Ágnes, aki arról is beszélt, hogy államtitkárságának kezdetén nehéz volt bankárokkal, pénzügyi szakértőkkel tárgyalnia, mert első benyomásuk az értetlenség volt, amiért egy nővel állnak szemben.

Czakó Borbála, Magyarország korábbi londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke kiemelte: biztos benne, hogy Magyarország sokat tanulhat Ausztráliától.

Ő is nyomatékosította, hogy rengeteg a teendő. A feladat nehéz, de lépésről lépésre el fogják végezni – jelentette ki.

Czakó Borbála kifejezte abbéli örömét, hogy sok sikeres nőt lát maga körül.

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az alapvetően mérnöki cégben kevésbé jellemző a nők jelenléte.

Ezért több programot is indítottak. Aktívan ösztönzik a nőket, a TechCsajok rendezvénysorozat például fiatal, középiskolás lányokat szólít meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!