így hátha elterjed

2018.08.08. 12:17

Áttörést értek el a hidrogén-üzemanyag szállításában

A szakemberek egy páratlan membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani. Ez azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát, hidrogénhajtású gépkocsik üzemanyaga.

Oil tanker driver on cell phone.

Forrás: afp

Nagy áttörést értek el az enegrgiaforrásként szolgáló hidrogén szállításában az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói.

„A kulcs az, hogy képesek vagyunk egyik helyről, az előállítás helyéről elszállítani a megújuló energiából előállított üzemanyagot, például Nyugat-Ausztráliából a világ bármely pontjára”

- mondta David Harris az ABC televíziós társaságnak.

Eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt.

„Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. Ma a világon először történt meg, hogy hidrogénautókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel”

- hangsúlyozta Michael Dolab a CSIRO vezető kutatója.

Ausztráliában még csak öt autó működik hidrogénnel, ám Ázsiában több ezer, mivel a Toyota és a Hyundai is több millió dollárt fektetett be a technológiába.

Dolan közölte, hogy 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkeni fognak az üzemanyag előállítási költségei.

A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek ammnónia szállítás iránt.

Matthew MacLoed, a Toyota szóvivője szerint az áttörés nagy változást hozhat a közlekedésben. A CSIRO új módszerével új piacokon nyílik meg az üzemanyagcella-technológia – hangoztatta.

A hidrogén üzemanyagként történő hasznosítása már az 1970-es évektől foglalkoztatja az autóipart. A hidrogénüzemű autók azonban a tesztelések során nem mutatkoztak eléggé biztonságosnak és hatékonynak, hogy tömegesen gyártsák azokat.

Borítókép: Illusztráció

AFP / CHRISTIAN LAGEREK / SCIENCE PHOTO / CLG / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!