Különleges lelet

2020.12.02. 11:46

37 millió éves csontvázat árvereznek el Genfben

Egy 37 millió évvel ezelőtt, a mai Egyesült Államok északi részén élt kardfogú macska csaknem teljes csontvázát árverezik el jövő héten Genfben – közölte a licitet bonyolító Piguet aukciós ház, amelynek becslései szerint a különleges lelet 60-80 ezer svájci frankért (19,6-26,2 millió forint) cserélhet gazdát.

Forrás: Shutterstock

A Dél-Dakotában talált megkövesedett csontváz a már kihalt Hoplophoneus nem valódi macska, de külsejükben nagyon hasonló nemzetség egy képviselőjévé volt. Ezek a ragadozók, amelyeknek testsúlya akár a 160 kilogrammot is elérhette, őslovakra és kis testű rinocéroszokra vadásztak.

A december 8-i aukciót bonyolító Piguet aukciósház igazgatója, Bernard Piguet szerint a 37 millió éves csontváz igazi ritkaság, mivel csaknem egészében, 90 százalékban megmaradt.

A fatalapzatra erősített fosszília lesz a legizgalmasabb tétele a paleontológiának szentelt, csaknem 40 tárgyat felvonultató aukciónak, amely várhatóan számos internetes licitálót fog vonzani.

Yann Cuenin, a fosszíliát árverésre bocsátó, svájci székhelyű Nevadia vezetője szerint valószínűleg ez a valaha felfedezett egyik legjobb állapotú ilyen típusú fosszília, amelyet a dél-dakotai lelőhelyen feltártak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!