Természet

2022.09.18. 09:00

Szakértők figyelmeztetnek a Föld fáival kapcsolatban

A tavaly publikált, a Világ fáinak állapota című globális felmérés megállapította, hogy az összes fafaj megdöbbentő aránya, mintegy egyharmada küzd jelenleg a fennmaradásáért.

A Föld állatainak és növényeinek fele fásított élőhelyekre támaszkodik.

Forrás: Shutterstock

Körülbelül 17 500 egyedi fafajta veszélyeztetett. A tengerparti vörösfenyőktől a súlyosan veszélyeztetett sárkányfenyőiig, még a legtiszteltebb fás szárú növényeink is rettenetes bajban vannak. Egy új tanulmány szerint egyes fajok elvesztése azonban nemcsak a helyi erdőket veszélyezteti, hanem egész ökoszisztémákat fenyeget – írja az Origo.

Amazon,Rainforest,Illegal,Deforestation,Landscape,View,Of,Trees,Cut,And
Az amazóniai őserdőben illegálisan kivágott fák és felgyújtott talaj
Forrás: Shutterstock

A Plants, People, Planet című folyóiratban publikált tanulmány szerint egyes fák annyira ritkának számítanak, hogy csak egyetlen ismert egyedük maradt fenn. Ilyen például a Hyophorbe amaricaulis, egy mauritiusi fenyő. A globális felmérés mögött álló kutatócsoport most egy „figyelmeztetéssel" fordult az emberiség felé e veszteségek következményeiről, amelyet húsz különböző ország negyvenöt tudósa támogat.

 Malin Rivers, a Botanic Gardens Conservation International természetvédelmi biológusa és munkatársai ebben felvázolták, hogy ezek a veszteségek milyen hatással lesznek gazdaságunkra.

A gyümölcseink nagy része fákról származik, csakúgy, mint a diófélék és számos gyógyszerünk alapanyaga. A fejlődő világban mintegy 880 millió ember támaszkodik tüzelőanyagként a tűzifára, és 1,6 milliárd ember él egy erdő 5 kilométeres körzetében, tőlük függ a bevétele és táplálkozása.

Valamennyi fa egy kis mikrokozmosz, amiben hemzsegnek az egy-és többsejtű életformák, beleértve más növényeket, gombákat, baktériumokat és állatokat. 

Egy fa elvesztésével ez az egész kis világ is elpusztul. Ráadásul a Föld állatainak és növényeinek fele fásított élőhelyekre támaszkodik.

Semmiképpen nem tudunk gondoskodni az összes többi élőlényről, ha nem vigyázunk a fákra

 – mondta Rivers a Nature World Newsnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Pileated,Woodpecker,Chick,Looking,Our,From,Its,Nest,In,A
Egyes fafajok elvesztése az egész ökoszisztémát fenyegeti
Forrás: Shutterstock

Hozzátette: mint minden élő rendszer esetében, a sokféleség elvesztése az élő kapcsolatokat is sebezhetőbbé teszi. Egyes fafajok ugyanis egyedi kölcsönhatásokat biztosítanak, és nem helyettesíthetők más fajokkal. Ide tartoznak a jellegzetes sárkányfák, például a Dracaena cinnabari, amelyek az ősi oligocén erdőkből maradtak vissza, ráadásul számos más fajnak adnak otthont, amelyek tőlük függenek.

Tehát egyetlen faj kihalása hatalmas dominóeffektust okozhat. Ha még több fát elveszítünk, a bolygónk szén-, víz- és tápanyag-ciklusa is felborulhat. Ez számos ökológiai funkcióra is igaz: az állatok élőhelyének biztosítására, a talaj stabilizálására, a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a viharokkal és a kedvezőtlen időjárással szembeni ellenálló képességre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!