Növényápolás

2022.09.03. 09:10

Mulcs segítségével megtarthatjuk a talajnedvességet

A klímaváltozás hatására a nyaraink egyre forróbbak, a csapadék egyre kevesebb, és ha végre esik is, akkor jellemzően rövid idő alatt nagyobb mennyiség hullik, majd utána hetekig, sőt akár hónapokig semmi. A villámárvizek ugyan megváltásként szolgálhatnak az adott héten, de az akkor hulló mennyiség nem tud leszivárogni a talajba. Vagyis a talaj nedvességtartalma egyre nagyobb érték, amit meg kell őrizni, ameddig csak lehet, hiszen nélkülözhetetlen a dísz- és haszonnövények életéhez.

A mulcs védi a növényeinket

Fotó: Shutterstock

A Lakáskultúra a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete segítségével összegyűjtötte, mit tehetünk a vízmegtartásért a kertekben.

A csupasz, fedetlen talajt a nap kiszárítja, a felületén porladó földet pedig a szél elfújja. A természet sosem hagy szabadon talajfelszínt, kövessük ezt a mintát: használjunk mulcsot! A mulcs különböző szerves és szervetlen, azaz ásványi talajtakaró anyagok közös neve, mely a talaj felszínén egyenletesen elterítve lassítja a túlzott párolgást, hatására a víz jobban beszivárog a talajba, kiegyenlíti a talaj hőmérséklet ingadozását, kedvezőbb mikroklíma alakul ki, véd a túlzott gyomosodástól, csökkennek a szél és a víz okozta károsítások. Ha szerves anyagokat használunk mulcsként, azok a fokozatos elbomlásukkal tápanyagot is adnak a növényeknek és élőhelyet biztosítanak megannyi talajlakó élőlény számára. Így alatta laza marad a talaj, kevesebbet kell kapálni.

Hogyan használjuk a mulcsot?

Mulcsozás előtt lazítsuk fel a talajt, majd feltétlenül öntözzük meg a területet, hogy legyen mit megtartania a talajnak. Számítsunk arra is, hogy a mulcs is felvesz némi nedvességet. A szálas, nagyobb méretű mulcsanyagokat mindig apróra kell vágni a szétterítés előtt. A nedvdús alapanyagokat, mint a fűkaszálás során felgyűlt nyesedéket, vagy a magokat még nem hozott gyomokat, csak néhány centiméter vastagon javasolt leteríteni.

Kötött talaj esetében vigyázni kell a mulcsozással, a pangó víztől ugyanis rothadás alakulhat ki. A túlzottan csapadékos, nedves időben a csigák száma is megnőhet, ha nem figyelünk oda.

Milyen mulcsot használhatunk?

Szerves mulcs anyagok

Faapríték és kéregmulcsok: fokozatosan bomlik el, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.

Kerti komposzt: aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.

Fűkaszálék: minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.

Magokat még nem hozott gyomok: vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy elkezdődik a gyomosodás, újra teríthető. Ezzel a gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.

Szalma: elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. Nem lesz földes a termés, ha aláterítjük.

Ásványi mulcs

Használata a mediterrán, száraz vidékekről terjedt el, ahol kevés a nyáron mulcsként alkalmazható zöldhulladék. Többféle méretben és színben áll rendelkezésre a kőzúzalék és a kavics is. Legalább 4-5 centiméter vastagon terítsük el. Használata minden kertbe elhozza a mediterrán hatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!