Lesz ott gágogás!

2022.09.09. 12:33

Libafesztivált rendeznek Kiskunfélegyházán

Libából készült ételek versenyével, Lúdas Matyi-futammal, libamakett-festéssel, baromfitermékek vásárával, valamint számos könnyűzenei koncerttel várják az érdeklődőket pénteken és szombaton a huszonharmadik libafesztiválra Kiskunfélegyházán.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A fesztivál hivatalos megnyitóját péntek délután tartják, majd Hold fonja, Nap szövi címmel a mezőtúri Elek Tímea szőnyegtervező és -szövő munkáiból nyílik kiállítás a helyi művelődési központban.

A Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetésen a versenyzők sültek, pörköltek, levesek, illetve egytálételek kategóriában nevezhetnek, és ezúttal is kiválasztják a legszebb szakácsnét.

 

A libafesztivál kiemelt eseménye lesz idén is a Kunsági Néptánc Találkozó, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg szeptember 10-én. Ezúttal tizenegy néptáncegyüttes mutatkozik be a városháza előtt felállított nagyszínpadon, a helyiek mellett kecskeméti, szabadkai, tatai, üllési, szegedi, ceglédi, csongrádi és lakiteleki együttesek. A fellépéseket a táncosok látványos felvonulása előzi meg, amelyet a Bab Társulat óriásbábjai kísérik.

 

Az estéket a nagyszínpadon pénteken a Honeybeast, szombaton pedig a Margaret Island koncertje, míg a kisszínpadon pénteken Szőke Nikoletta és a Swing a la Django fellépése, szombaton pedig a Muzsikás együttes és Kacsó Hanga népzenei előadása zárja.

A kisgyermekes családokat bábelőadások, gyermekkoncertek, kézműves foglalkozások, játszóházak, fotószínház és fakörhinta várja, de szerveznek városnéző túrákat Móra Ferenc nyomában, a kézművesek utcájában pedig kirakodó vásárral és kézműves bemutatókkal készülnek.

 

A fesztivál jellegéhez igazodva lesz baromfitermékek vására, 100 liba egy sorba elnevezéssel pedig a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesületének tagjaival libamaketteket lehet festeni. Ezúttal is megszervezik a Lúdas Matyi sakk- és futóversenyt, lesz véradás, valamint egészségügyi szűrés és tanácsadás is.

 

A programsorozathoz kapcsolódva péntek délelőtt a víziszárnyas-ágazat helyzetéről, állategészségügyi, termelési és piaci kérdéseiről szakmai tanácskozást szerveznek a kiskunfélegyházi városházán.

Kiskunfélegyházán és környékén ma is sokan élnek libatartásból, -hízlalásból vagy -feldolgozásból, így családok százai kötődnek valamilyen módon a libához. Munkájuk, és az általuk teremtett érték előtt is tisztelegnek a több mint két évtizede életre hívott gasztronómiai és szórakoztató fesztivállal, amelynek része a szakmai konferencia csakúgy, mint a kulturális és szórakoztató programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!