Lenyűgöző természet

2022.09.29. 18:11

A hangyák közt orvosokat is találunk

A hangyák társas lények, így logikusnak tűnik, hogy vigyáznak egymásra, de a gondoskodás mértéke és az általuk tanúsított orvosi kifinomultság.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Erik T. Frank [email protected]

Az afrikai Matabele hangyák (Megaponera analis) termeszekre vadásznak, megszállnak egy termesz kolóniát, ahol semlegesítik a katonákat és megölik a dolgozókat, hogy ellophassák a petéket táplálékként. A termeszek azonban visszatámadhatnak és megsebesíthetik vagy akár meg is ölhetik a támadóikat – írja az Origo.

A Matabele hangyák nemcsak kiváló katonák, hanem nagyszerű orvosok is.

Erik Frank posztdoktori kutató már a mesterképzése óta követi nyomon ezeket a rovarokat. Észrevette, hogy amikor egy hangya megsérül, akkor előfordul, hogy egy másik hangya nyalogatni kezdi a sebet. Gyanítani kezdte, hogy

A rovar a fertőzések megelőzése érdekében teszi mindezt és talán még antimikrobális anyagot is használ.

Ezért elkezdte alaposabban követni az ilyen interakciókat. Megállapította, hogy a hangyák nem mondanak le a sebesültekről. Ehelyett, amikor egy hangya megsebesül (és a seb nem túl súlyos), a sérült rovar nyugodt marad és feromonokat választ ki, hogy tudassa társaival a történteket. Ám amikor súlyosan sérülést szenved, eszeveszetten mozogni kezd: lényegében így jelzi helyzetét a "diagnózis érdekében".

Large,Termite,Mound,Dominates,The,Landscape,In,The,Okango,Delta
Hatalmas termeszvár Afrikában
Forrás: Shutterstock

A sebzett hangyákat a társaik végül visszaszállítják a fészekbe, ahol a fertőzött sebeiket „kezelik".

Ez egy komplex diagnózisrendszer és ennek megfelelően adaptált kezelés. Ezt a diagnosztizálási, majd kezelési eljárást a tudomány még soha nem fedezte fel nem emberi fajban

– magyarázta Erik Frank a ZME Science online tudományos portálnak.

Egy összetett folyamatról van szó, amely magában foglalja a fertőzések diagnosztizálását, a kezelés eldöntését, majd a kezelés beadását, úgy tűnik, a Megaponera analis hangyák nagyon találékonyak – tette hozzá.

Rájöttünk, hogy a sérült hangyák kommunikálnak, ha egy seb fertőzött

– mutatott rá a biológus.

A hangyák a mellkasuk egyik mirigyében termelik a fertőtlenítőszert.

 Az alkalmazott anyagokban több mint száz kémiai komponenst és 41 fehérjét találtunk; körülbelül felükről már tudjuk bizonyítani, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!