Élő magyarság

2022.08.17. 12:00

Megérkezett az aratókoszorú a Szent István-bazilikába

Az búzaszálak összefonódása jelképezi a magyarok összetartozását, az esőcsiga motívum pedig az áhított bő eső áldását.

Hajdúnánási nők viszik a tavalyi aratókoszorút

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az idei koszorút csaknem egy hónapon át tartó fonással, több ezer búzaszálból készítették el hajdúnánási gazdaasszonyok a Helyi Sajátosságok szalmafonó csoport tagjaival a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program részeként. A búzakoszorú jellegzetessége az "esőcsiga" motívum, mely a következő évi bő eső áldását jelképezi - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A 90 centiméter széles koszorún az esőcsiga motívum mellett a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utalnak.

A tájékoztatás szerint az aratókoszorút a szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, valamint Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere helyezte el a bazilikában. Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa pedig megáldotta.

A már hagyományosan, áldozatos munkával készülő koszorú az összefogás jelképeként megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek asztalára, melyért a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg

- jelentette ki Jakab István.

A Magyarok Kenyere program részeként a gazdák tizenkettedik éve nemcsak megtermelik a magyarság ellátásához szükséges gabonát, de adakoznak a közösség számára is - tette hozzá.

A gazdák munkája létszükség az emberek számára. Aki pedig a földet műveli, az még jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására 

- amelyet maga Mohos Gábor püspök is kért a koszorú átvételekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!