Klímaváltozás

2022.08.15. 10:05

Kétszáz gleccser tűnt el az olasz Alpokban

Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta, az alpesi gleccserek egyre jobban zsugorodnak, a jég helyét törmelék és szikla veszi át.

Forrás: Shutterstock

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye.

A szervezet augusztus 17. és szeptember 3. között olasz gleccserkutatókkal közösen indít vizsgálatot az Alpok helyzetének felmérésére. Öt szakaszban figyelik meg a gleccserek állapotát az Aosta-völgytől Friuli-Venezia Giulia tartományig, különös tekintettel a Marmolata-gleccserre, ahol július 3-án tizenegy ember vesztette életét.

Giorgio Zampetti, a Legambiente vezetője azt mondta, 

alig több mint egy hónappal a tragédia után visszatérünk a Marmolata-hegyre, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre. Konkrét adatok birtokában szeretnénk felszólítani az olasz kormányt, hogy a párizsi megállapodással összhangban 2040-re érje el a célt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenjen.

Vanda Bonardo, a Legambiente gleccserkampányának koordinátora közölte: „Háromhetes útra indulunk, és több olyan gleccserhez is visszatérünk, amelyeket két évvel ezelőtt már megvizsgáltunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!