Környezetvédelem

2022.08.02. 07:35

Ismét nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas-medence brazíliai részén

Az előző év júliusához képest nyolc százalékkal, 2021 első hét hónapjához képest pedig 13 százalékkal nőtt az erdőtüzek száma az Amazonas-medence brazíliai részén az idén – közölte a brazil nemzeti űrkutatási intézet.

Az intézet adatai szerint 12 900 tűz vált ismertté az év eleje óta Amazóniában. A Greenpeace brazíliai képviselője a hírt kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a július még csak az első hónapja az év legszárazabb időszakának Brazíliában. A szervezet a tűzesetek további  növekedésére számít, mert ilyenkor történik a legtöbb szándékos gyújtogatás.

Brazíliában évtizedek óta komoly gondot okoznak a nyári erdőtüzek, amelyek a súlyos környezeti károkozáson kívül a helyi lakosság egészségét is veszélyeztetik. A gyújtogatók általában illegális fakitermelők, akik a már korábban kivágott erdők maradékát akarják felszámolni, hogy utána ott mezőgazdasági vagy bányászati tevékenységet lehessen folytatni.

A környezetvédők véleménye szerint a jelenlegi brazil kormány politikája szintén nem kedvező, mivel az erdőirtások területe az utóbbi három évben több mint kétharmadával nőtt az előző évtized hasonló időszakához képest.

Borítókép: Őslakos tűzoltó küzd a lángok megfékezésén az Amazonas-medencében, az azonos nevű államban fekvő Humaita közelében 2019. szeptember 7-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!