Elképesztő mértékű kár

2022.05.08. 06:40

Már majdnem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le idén Mongóliában

A tavalyi év azonos időszakához képest 31,4 százalékkal több természetben keletkezett tüzet jelentettek.

Idén már csaknem 890 ezer hektár erdő és sztyeppe égett le Mongóliában. A tavalyi év azonos időszakához képest 31,4 százalékkal több természetben keletkezett tüzet jelentettek. A jelentős növekedés főként a száraz időjárással és az emberi hanyagsággal hozható összefüggésbe – közölte kedden az ország katasztrófavédelmi hivatala.

A mongol tűzoltók jelenleg az ország északi részén, Bulgan tartományban hétfőn délután óta pusztító tűzvésszel küzdenek.

A hivatal felszólította a lakosságot, hogy ne gyújtsanak tüzet a szabadban, illetve ne dobjanak el cigarettacsikket, mert ez a nagy szárazságban könnyen a tűz elharapódzásához vezethet.

Mongólia időjárása tavasszal általában egyébként is száraz és szeles, ami fokozza a tűz elterjedésének kockázatát.

Márciusban az ország környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztériuma bejelentette, hogy egy évre betiltják az elhullott agancsok begyűjtését és feldolgozását, mivel sok tűzeset éppen ilyen tevékenység közben keletkezett. A tárca szerint ugyanis az erdőkben cédrusmagot és szarvasagancsot gyűjtögetők eldobott cigarettacsikkjei gyakran okoznak  tüzet.

A minisztérium szerint 2021-ben Mongólia-szerte összesen 65 erdőtüzet jelentettek, amelyek 3,1 milliárd mongol tugrik (362 millió forint) környezeti kárt okoztak.

Borítókép: Xinhua via AFP

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!