Együttműködés

2022.05.27. 18:00

Európai tűzoltók segítenek be nyáron a görögországi erdőtüzek megfékezésébe

Várhatóan Németországból, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból, Finnországból és Norvégiából érkeznek tűzoltók.

Hat európai ország tűzoltói állomásoznak idén nyáron Görögországban, hogy segítséget nyújtsanak az erdőtüzek megfékezésében – közölte pénteken a görög állami televízió.

A segélyprogram, amely a 2021-es pusztító görögországi erdőtüzek után született, a dél-európai erdőtüzek megfékezésére irányuló új uniós politika részét képezi, és az Európai Unió finanszírozza – közölték.

A tűzoltókat a fővárosban, Athénban, a Peloponnészosz-félszigeten, a régió székhelyéhez, Tripolihoz közel, valamint Közép-Görögországban, Lárisza városnál állomásoztatják majd.

Várhatóan Németországból, Bulgáriából, Romániából, Franciaországból, Finnországból és Norvégiából érkeznek tűzoltók. Emellett várhatóan mintegy 90 tűzoltó helikoptert és repülőgépet vetnek be idén Görögországban a lángok elleni küzdelemhez. A hadsereg járőrözni fog, hogy időben lokalizálja a tüzeket.

Csütörtök este született döntés a tervről a polgári védelmi minisztériumban tartott tanácskozáson, amelynek elnöke Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök volt – számolt be a görög állami rádió.

Tavaly nyáron hatalmas tüzek pusztították el az Athéntól északra fekvő erdők nagy részét, valamint a második legnagyobb görög sziget, az Évia néven is ismert Euboia erdőségeinek csaknem negyedét.

A tüzeket akkor is számos európai állam tűzoltóinak jelentős segítségével sikerült eloltani.

Borítókép: Természetvédelmi területen pusztító erdőtűz ellen küzdenek tűzoltók a görög fővárostól 70 kilométerre északra elterülő Évia szigetén fekvő Makrimalli faluban 2019. augusztus 14-én. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!