Egyenjogúság

2022.04.28. 10:45

Többé nem kötelező az apa után elnevezni az olasz újszülötteket

A szülők ezentúl szabadon dönthetik el, hogy gyermekük az anya, az apa vagy mindkettejük vezetéknevét megkapja.

Nem kell többé kötelezően az édesapa után elnevezni a gyermekeket Olaszországban az olasz alkotmánybíróság szerdán ismertetett határozata szerint.

Olaszországban – egészen máig – törvény írta elő, hogy az újszülötteknek kötelezően édesapjuk vezetéknevét kell kapniuk, amennyiben az apa sajátjaként ismeri el a gyermeket. Közös kérésükre megkaphatta az anya családnevét is, de az apáénak kellett az elsőnek lennie. Az olasz alkotmánybíróság szerdai határozata szerint azonban a szülők ezentúl szabadon dönthetik el, hogy gyermekük az anya, az apa vagy mindkettejük vezetéknevét megkapja.

A bíróság indoklása szerint az eddigi szabály mind az olasz alkotmányt, mind az Emberi Jogok Európai Egyezményét sérti.

Az olasz parlament hamarosan dönt arról a javaslatról, amely pont ezt a kérdést hivatott rendezni. A törvénymódosítást támogatók „történelmi döntésként” tekintenek a bíróság szerdai ítéletére, üdvözölve a határozatot, amely „egy lépéssel közelebb viszi” az országot a nők és férfiak közötti egyenjogúság felé.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!