A rettegett kór

2022.04.23. 11:10

A világon először diagnosztizáltak veszettséget egy hangyásznál

Szerencsére úgy tűnik, hogy az állat nem fertőzött meg sem más állatot, sem embert.

Egy Tennessee-beli állatkert dolmányos hangyászánál diagnosztizálták a rettegett kórt, a veszettséget. Ebben az állatfajban még soha nem észlelték a betegség felbukkanását – olvasható az Origo cikkében.

A veszettség borzalmas tünetekkel járó, általában halállal végződő betegség. Emberre különféle állatokról terjedhet át.

A veszettség közismert hordozói lehetnek a rókák, a sünök, a denevérek és Észak-Amerikában a mosómedvék. Magyarországon a rókák immunizálásának hála sokszor évekig nem fordul elő, néhány esetet észleltek csak a határ román oldalán. Emberi veszettség  okozta haláleset pedig Magyarországon 1949 óta nem fordult elő. Ebben nagy szerepe van az állati harapások esetén alkalmazható hatékony védőoltásnak is.

Az USA-ban szintén ritka a veszettség. A tavalyi év azonban tragikus volt, 5 haláleset fordult elő, ezek okozói denevérek voltak. Ezért is keltett ijedelmet, amikor egy Tennessee állambeli állatkertben veszettséget állapítottak meg egy elaltatott dolmányos hangyásznál. Szerencsére úgy tűnik, hogy az állat nem fertőzött meg sem más állatot, sem embert. Az, hogy maga az állat hogyan fertőződött meg, egyelőre még kiderítetlen. A legvalószínűbb, hogy egy, az állatkertbe beszökött veszett mosómedvével érintkezett.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#veszettség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!