Csúnya tévedés

2022.03.22. 12:50

Aktivisták megtámadtak egy vonatot, 1500 tonna búza veszett kárba (videó)

Az aktivisták a nagyüzemi állattenyésztés ellen kívántak tiltakozni, azt hitték, szója van a vagonokban.

Több millió eurós kárt okoztak azok a zöld aktivisták, akik az ország nyugati részében megállásra kényszerítettek egy vonatot, majd a sínekre eresztették a rakományát, amelyről azt hitték, hogy szója. Mint kiderült, nem szója, hanem búza volt a kocsikban. Az agrárminiszter felelőtlennek nevezte az akciót, mivel sok országban nincs elég gabona – írja a V4NA hírügynökség.

Nagy felháborodást okozott az Extinction Rebellion nevű radikális klímavédő kollektíva akciója, amellyel a nagyüzemi állattenyésztés ellen kívántak tiltakozni Bretagne-ban, Franciaországban. A mintegy 50 emberből álló csapat téglákból falat emelt a vasúti sínekre, megállásra kényszerítve a vonatot, amelynek rakományáról azt hitték, hogy szója.

Az aktivisták kinyitották a kocsik szelepét, majd a sínekre ömlött a temérdek búza, amelyről eredetileg azt hitték, hogy a Bretagne régióban nagyüzemben tartott állatok takarmányozására használt szója. Az aktivisták akkor sem zárták el a szelepeket, amikor meglátták, hogy valójában búza van a vagonokban, mivel elmondásuk alapján elítélik azt a rendszert, amely csapdába ejti a gazdálkodókat, szennyezi a bolygót és a levegőt a nagyüzemi állattartással foglalkozó gazdaságok által kibocsátott ammóniával.

Az akció során mintegy 1500 tonna búza ömlött ki a vasúti sínekre, az aktivisták pedig elmenekültek a helyszínről.

A mozdony vezetőjének nyilatkozata alapján ez volt az első alkalom, hogy ilyen jellegű támadás érte a vonatot. A jármű teljesen megrekedt a sínekre ömlött búza miatt, nem tudott továbbmenni.

Az akciót többen is elítélték, Julien Denormandie francia agrárminiszter a Twitteren elfogadhatatlannak, felelőtlennek, továbbá elszomorítónak nevezte a gabona tönkretételét, mivel sok országban jelenleg nincs belőle elég. A politikus szerint az ügyben igazságszolgáltatásra van szükség.

Az AGPB Céréaliers de France nevű gabonaipari vállalat elnöke, Eric Thirouin szintén elítélte az Extinction Rebellion akcióját, amellyel a mezőgazdasági dolgozók egy éves munkáját tették tönkre. Hozzátette, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. Christiane Lambert, az Országos Mezőgazdasági Szakszervezetek Szövetségének, az FNSEA és az Európai Gazdálkodók, a COPA és Európai Termelőszövetkezetek, a COGECA Egyesületének elnöke szerint szégyenteljes, hogy amíg az ENSZ tömeges éhínségtől tart az ukrán háború miatt, addig jóllakott aktivisták büntetlenül és nyíltan teszik tönkre az ételt. Lambert gyors és szigorú igazságszolgáltatást kér az elkövetők ügyében.

Morbihan megye rendőrfőnöke, Joël Mathurin sajtóközleményt adott ki, amelyben teljes mértékben elítéli az akciót, mivel a vonat elleni támadás eredményeképp jelentős mennyiségű búza tönkrement és az anyagi kár is jelentős. Az Ouest-France nevű helyi lap alapján több feljelentés is érkezett az ügyben, az elkövetőknek pedig az igazságügyi hatóságok előtt kell felelniük tetteikért.

Borítókép: AFP / Jean-Francois Monier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!