Lakberendezés

2022.02.12. 11:00

Ezeket a holmikat jobb nem a padláson tárolni

Tökéletes helyszín tárolásra: a padláson nincsenek szem előtt a nem használt vagy éppen törött holmik, miközben bármikor könnyen hozzáférhetőek, ha szükségünk van rájuk. Mégis, érdemes alaposan átgondolni, hogy mi kerül ide, a párás, meleg környezetben könnyen tönkremehetnek a nem használt bútorok, eszközök.

Bár könnyű elcsábulni, néhány holminak kifejezetten rosszat tesz, ha a padláson tároljuk hosszú időn át. Mert ne legyenek illúzióink, ami egyszer felkerül, az sokáig ott is marad, hiszen ami az előnye, az a padlás hátránya is: könnyű megfeledkezni az itt „lakó” dolgainkról - írja a Lakáskultúra.

 

Lássuk, mit nem érdemes a ház legfelső szintjén tárolni!

Fa bútorok

A nyirkos környezet nem tesz jót a fából készült bútoroknak. Megvetemedhetnek, berepedezhetnek, de még a kártevők is megtalálhatják és tönkretehetik az antik családi örökséget. Ha valaha használni szeretnénk még a nagymama tálalószekrényét, ne a padlásra pakoljuk. Amennyiben viszont nincs rá már szükség, ajándékozzuk vagy adjuk el, ne foglalja tovább a helyet, miközben az állaga is romlik.

Dekoráció

Évszakváltáskor új dekorációval öltöztetjük az otthonunkat, az év más hónapjaiban azonban nincs szükség a karácsonyi vagy húsvéti textilekre, finom anyagokból készült díszekre, kiegészítőkre. Ezek a darabok használaton kívül ne a padláson, papírdobozban pihenjenek egy évig, ahol megtalálja és megrágja a kártevő, tegyünk inkább műanyag tárolóba és pakoljuk el valahol a garázsban.

Bor és más alkoholos italok

A borok kifejezetten érzékenyek a hőre és a fényre – és bár a padláson általában sötét van, a hőmérséklet gyakran ingadozik, ami nem tesz jót a palackozott italoknak. Ha a borhűtőben már nem fér el egy újabb üveg, inkább a pincében, hűvös, száraz helyen tároljuk az italokat.

Jobb, ha ételek sem kerülnek fel a padlásra. Hamar megromlanak, ráadásul a kártevők, rágcsálók is hozzáférhetnek.

Papírok

A fontos dokumentumok inkább legyenek mindig kéznél, még akkor is, ha ritkán van rájuk szükség. A padláson a nedves környezet és a rágcsálók tönkreteszik a papírokat. Ha úgy érezzük, mindent elborít a papírtenger, szelektáljunk, rendszerezzünk!

Elektronikai cikkek

Ami kütyüt már nem használunk, adjuk vagy adományozzuk el, esetleg vigyük a legközelebbi elektronikai hulladékgyűjtőbe. Ha csak kis időre tennénk félre, száraz, hűvös helyet keressünk neki, pakoljuk például a lépcső alá. De semmiképpen ne a padlásra pakoljuk az eszközöket – a meleg és a pára ezeknek a holmiknak sem tesz jót.

Festék

A felújításról megmaradt festéket nem jó kerülgetni, de még rosszabb, ha a padlásra pakoljuk a kannákat. A meleg tönkreteszi az olaj alapú és a latex festékeket is, így a maradékot inkább tartsuk hűvös helyen, vagy adjuk tovább a baráti körben, hátha valaki hasznát veszi még.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!