Egy darabka múlt

2022.02.19. 07:06

A világ legrégebbi virágbimbó-maradványát találták meg Kínában

A Belső-Mongólia délkeleti részén talált fosszília a tudósok szerint mintegy 160 millió évvel ezelőtt élhetett.

A világ legkorábbról fennmaradt virágbimbójának megkövesedett maradványaira bukkantak kínai kutatók az ország északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség szerdán.

A feltárt fosszíliában egy növényszárat, egy levelekkel rendelkező ágat, egy gyümölcsöt és egy apró virágbimbót találtak - mondta el Vang Hszin, a kutatást vezető szakértő. A bimbó kisebb, mint 4 milliméter.

A megkövesedett maradványokat a Belső-Mongólia délkeleti részén található Ningcseng megyében találták. A tudósok szerint a növény a jura időszakban, mintegy 160 millió évvel ezelőtt élhetett.

Bár a fosszíliában csupán a rügyet és a gyümölcsöt találták meg, a növény minden bizonnyal túleshetett a virágzás folyamatán. Az apró virágbimbó talán a dinoszauruszok között bontott virágot - közölte a kutató.

A felfedezésről szóló tanulmányt a londoni geológiai társaság (Geological Society of London) Special Publications című internetes kiadványában adták közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!