Vadászok

2022.01.18. 16:04

Több mint 100 ezer invazív hódpatkányt vadásztak le Németországban

A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott.

Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban.

 

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt.

 

A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott - mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

 

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.

 

A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

 

A nutriák (hódpatkányok vagy mocsári hódok, Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néznek ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre és folyók, tavak mentén telepedtek le.

 

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. "Ez nagy kihívás a gátvédelem és fajvédelem szempontjából" - mondta Reinwald. A nutriák több méter hosszú barlangrendszerei veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!