Összefogás

2022.01.19. 13:30

Megmenekült a pusztulástól az Óratorony-szikla

A természetes erózió következtében életveszélyessé vált mészkőtornyot ipari alpinista technikával erősítették meg.

Állami és civil összefogással megmenekült a pusztulástól a Csobánka melletti Óratorony-szikla, melyet több mint száz éve gyakorlóterepként használnak a sziklamászók - közölte az MTI-vel a Pilisi Parkerdő Zrt..

 

A társaság tájékoztatása szerint a természetes erózió következtében életveszélyessé vált mészkőtornyot ipari alpinista technikával erősítették meg és a sziklában több mérőpontot is kialakítottak, hogy évente figyelemmel kísérhessék a kőzet esetleges mozgását.

 

A munkálatok során a torony alján egy beton tömböt alakítottak ki, majd a két toronyrész közötti rést szintén vasalt betonnal töltötték ki. Ezután a tornyokat habarcsba ágyazott, acélmenetes szárakkal kötötték össze - olvasható a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján.

 

A Csobánka déli részén, az Oszoly-csúcs alatt ágaskodó Óratoronyra már több mint száz éve másznak. Nevét onnan kapta, hogy amikor nyugatról süt a nap, az önálló szikla árnyéka egy napórához hasonlóan vetül rá a mögötte lévő sziklafalra.

 

A munkálatokat a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség által indított és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület közreműködésével lebonyolított civil adománygyűjtésből fedezték. A helyreállítást a Pilisi Parkerdő irányította a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi felügyeletével.

Borítókép: a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapja 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!