Rossz hír

2022.01.15. 18:40

A hivatalos adatoknál kétszer több esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben

A hivatalos adatoknál kétszer több, 3,1 millió hektár esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben - áll egy tanulmányban, amely az Earth System Science Data című lapban jelent meg.

Az erdészeti minisztérium jelentése szerint a tűznek áldozatul esett terület 1,6 millió hektár volt.

A környezetvédelem mellett kiállók a kormány erdőirtásra vonatkozó adatainak átláthatósága miatt aggódnak.

"A hivatalos becslésekhez képest nagyobb károsodott területet tudtunk megfigyelni, mivel olyan úttörő technológiát használtunk, amelynek segítségével a kisebb tüzeket is és jóval több nagyot tudtunk észlelni. Jobb műholdas adatokat, modern gépi tanulásos eljárásokat és a Google szuperszámítógépeit használtuk" 

- mondta David Gaveau, a tanulmány egyik szerzője.

Ennek ellenére - a hivatalos adatokkal összhangban - a tanulmány is megállapította, hogy az erdőirtás mértéke az elmúlt négy évben csökkenést mutatott Indonéziában, habár a számítási módszerek is változtak - tette hozzá Gaveau.

A délkelet-ázsiai ország ad otthon az Amazonas és Kongó után a legnagyobb esőerdőnek. Hatalmas területeket irtottak ki azonban annak érdekében, hogy helyet csináljanak a pálmaolaj-, cellulóz- és papíripar számára.

 A 2019-es tüzek füstbe borították Indonéziát és térségét, 900 ezer embernek okozva ezzel légzőszervi megbetegedéseket és összességében 5,2 milliárd dolláros kárt a Világbank közlése szerint.

Az erdészeti minisztérium közölte, hogy elkötelezett az erdőirtás csökkentése mellett, de nem állíthatja le teljesen, hiszen a fejlődés érdekében szükség van területek megtisztítására.

Ehelyett a kormány célja, hogy az erdészeti szektor 2030-ra elérje a "nettó szénelnyelő" állapotot, azaz több üvegházhatású gázt nyeljen el, mint amennyit kibocsát.

 

Borítókép: erdőtüzet próbálnak eloltani Indonéziában, Riau tartományban 2019. szeptember 18-án (Afrianto Silalahi/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!