Drága hangszer

2021.11.20. 10:05

Hétszer annyiért kelt el Liam Gallagher csörgődobja, mint várták

A derbyshire-i Hansons aukciósház árverésén egy internetes licitálóé lett a csörgődob, amelyet a zenész felvételeken is használt.

Liam Gallagher headlines the main stage during the TRNSMT Festival on Glasgow Green in the centre of Glasgow, Scotland on September 11, 2021, the second day of the three-day festival. - As a result of the Covid-19 pandemic last year's festival was cancelled. This year up to 50,000 fans, who need a negative lateral flow test to enter, will be allowed on site daily. (Photo by Andy Buchanan / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andy Buchanan

BBC News beszámolója szerint a becsült ár hétszereséért, 3600 fontért, másfél millió forintért kelt el Liam Gallagher csörgődobja, amelyet a Wonderwall című slágerben is használt.

A zenész a hangszert a What's The Story, Morning Glory című album készítésekor használta 1995-ben Monmouthshire-ben, hallható így olyan slágereken is, mint a Wonderwall és a Champagne Supernova. A lemez meghatározó volt a brit pop számára, több mint 22 millió példányban kelt el.

A felvételek után a hangszer eléggé leharcolt volt, így ki akarták dobni. De én megtartottam – mondta Nick Brine, aki a lemez hangmérnöke volt.

A derbyshire-i Hansons aukciósház árverésén egy internetes licitálóé lett a csörgődob, amelynek árát eredetileg 300 és 500 font közé becsülték.

Az ártól elállt a lélegzetem. Liam Gallagher zenei múltja ellenállhatatlanná tette a licitálók számára a csörgődobot – mondta Josh McCarthy, az aukciósház zenei ereklyékkel foglalkozó munkatársa.

A monmouthshire-i Rockfield stúdióban 1995-ben készült album megkapta az elmúlt 30 év legjobb lemezének járó Brit Awards elismerést. Ez lett minden idők egyik legtöbbet eladott albuma, a Wonderwall pedig az első olyan dal az 1990-es évekből, amely elérte az egymilliárdos lejátszást a Spotify-on.

Az a felvétel olyan sokat jelent annyi ember számára, sokak életét megváltoztatta – mondta Nick Brine, aki együtt dolgozott a Coldplay-jel, Bruce Springsteennel és a The Stone Roses-szal is.

A csörgődobot később használták a Kasabian, az Arctic Monkeys, a The Verve és Seasick Steve dalaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!