lenne még mit visszaadni

2021.11.11. 13:33

Gyarmati időkben elrabolt műkincseket kapott vissza Benin Franciaországtól

Benin visszakapott Franciaországtól olyan műkincseket, amelyeket francia gyarmati katonák hurcoltak el 1892-ben a nyugat-afrikai országból.

Staff move the throne of King Behanzin, looted during the sacking of the Abomey palace by French colonial troops in 1892, towards the presidential palace in Cotonou on November 10, 2021. - With drums, dancing and tears, Benin on November 10, 2021 welcomed back nearly 30 royal treasures looted from the West African state during France's colonial rule more than 130 years ago. The artefacts, some considered sacred in Benin, arrived in the economic capital Cotonou by plane before being transported in three trucks, escorted by horses, to the presidential palace. The return of the artefacts comes as calls mount in Africa for Western countries to hand back colonial spoils from their museums. (Photo by Yanick Folly / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yanick Folly

A 26 régiség, köztük az abomeyi palota ajtói, királyi trónusok és harcosok táncpálcái, szerdán érkezett meg a gazdasági fővárosba, Cotonou-ba. A kincsekért személyesen a benini elnök, Patrice Talon ment el Párizsba, ahol kedden vette át azokat a francia hatóságoktól.

Sok benini kiment szerdán a repülőtérre a műkincsek fogadására, egyesek énekkel és hagyományos tánccal ünnepelték a visszatérést. A kincsekkel hazatérő elnök a benini királyi családok tagjait is magába foglaló tömeg előtt mondott ünnepi beszédet.

A visszakapott műtárgyakat egy meglévő múzeumban helyezik el Ouidah városban arra az időre, amíg meg nem épül egy új múzeum Abomeyben, az egykori Dahomeyi Királyság királyi palotáinak helyén.

Franciaország még sosem adott vissza ilyen sok régiséget valamely egykori gyarmatának, ugyanakkor a Beninbe visszakerült tárgyak csak csekély részét képezik annak a mintegy ötezer műkincsnek, amelyet az afrikai ország visszakövetel más országoktól, és elenyésző részét képezik a Franciaországban őrzött afrikai műalkotások tízezreinek is.

Becslések szerint Európába került Afrika kulturális örökségének 90 százaléka. Csak a párizsi Quai Branley múzeum 70 ezer afrikai műtárgyat őriz. Egy, a francia kormány felkérésére készült 2018-as jelentés szerint ezekből 46 ezer darabot kellene visszaszolgáltatni, mert erőszakkal vagy egyéb tisztességtelen módszerekkel szerezték meg őket.

Franciaország már szolgáltatott vissza műkincseket egykori gyarmatainak, és a kormány a restitúció folytatását tervezi, a benini elnök szerint azonban a folyamat túl lassú. Fosztogatásból származók afrikai műkincsek visszaadását jelentették be más európai, köztük brit és német intézmények, hatóságok is.

Benin 1960-ban vált függetlenné, a gyarmatosítás idején elrabolt műkincseit néhány éve kezdte visszakövetelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!