Környezetszennyezés

2021.08.15. 18:30

Tápláléknak hihetik a madarak a műanyagot, fiókáikat is ezzel etetik

Egy felmérés alkalmával hulladékot találtak számos tengeri madár fészkében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már fiókaként fenyegeti a tengeri madarakat a műanyag szemét. Hulladékot találtak ugyanis számos állat költőhelyén Nagy-Britanniában, Norvégiában, Izlandon, Svédországban és a Feröer-szigeteken. Az University of the Highlands and Islands kutatócsoportja összesen 10 274 fészket vizsgált meg, amelyek 12 százalékában találtak műanyagot.

Marine Pollution Bulletin című tudományos folyóirat cikke szerint a szakemberek az ornitológusok segítségével 2016 és 2020 között 14 különböző madárfaj 84 kolóniájáról gyűjtöttek adatokat. Az eredmények alapján a legsúlyosabban érintettek a lundák (Fratercula arctica), amelyek fészkeinek kétharmadában találtak műanyagot.

Neil James, az egyik kutató azt is elmondta, hogy a műanyagszennyezés egyre súlyosbodó, világméretű probléma, mely veszélyt jelent tengereink biológiai sokszínűségére. Hozzátette, hogy a tengeri madarak különösen érintettek, mivel beleakadhatnak a műanyagba vagy le is nyelhetik azt.

A tengerekbe kerülő szemét 80 százalékban műanyagból áll. A madarak és tengeri állatok pedig gyakran tápláléknak hiszik a hulladékot, ezért megeszik vagy elviszik az utódaiknak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!