ritkaság

2021.07.06. 15:10

Világrekorder lehet a négy fiókát nevelő magyar parlagisas-pár

Egy parlagisas-pár fészkében négy egészséges fiókát is találtak a kutatók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, amire nem volt eddig példa Magyarországon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden.

Forrás: Pannoneagle

Fotó: Marton Horvath

A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre négy fióka sikeres kirepülését még soha sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder.

A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

A négy egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei.

Az MME az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését – idézik fel a közleményben. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól.

Címkék#parlagi sas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!